Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Čekala jsem, stále nic.“ Voličské průkazy někdy chodí pozdě. Vnitro chystá změnu

Ilustrační foto: Adam Hecl, Deník N
Ilustrační foto: Adam Hecl, Deník N

Před prvním kolem prezidentských voleb řadě lidí nepřišel voličský průkaz. K zásilce se často dostanou až po sérii telefonátů a obíhání pošt a dep. Anebo vůbec. A pokud se průkazu nedoberou, přicházejí o možnost volit, protože ve svém obvodu už jsou vyškrtnuti ze seznamu voličů. Ministerstvo vnitra upozorňuje, že průkazy mají ve své gesci obce. Je na nich, kterého dopravce při doručování zásilek s průkazy využijí. Česká pošta přitom prý eviduje jen 19 stížností na nedodání zásilky. „Sedmnáct z nich jsme dohledali,“ řekl Deníku N mluvčí pošty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Zůstaňte v klidu doma. O voličský průkaz pro volby prezidenta republiky můžete žádat nově online i přes Portál občana,“ upozorňovalo na svých stránkách ministerstvo vnitra na možnost hlasovat v prvním kole prezidentských voleb, aniž by si voliči museli voličský průkaz vyzvedávat na obecním úřadě.

Tato novinka měla lidem žádání o voličský průkaz zjednodušit. Mnozí z těch, kteří této nabídky využili, se však svého průkazu před prvním kolem nedočkali. To se stalo i Natálii Gayové, která si přes Portál občana o průkaz zažádala 5. ledna, aby mohla odvolit v Brně, kde nyní žije. „Nechala jsem si průkaz poslat na místo trvalého bydliště v Praze, kde jsem od Vánoc byla, aby hlavně zásilka nešla dlouho a stihlo se to. Čekala jsem, kontrolovala schránku, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější