Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš spustil vodopád lží, Pavel prakticky neklamal. Ověřili jsme prezidentskou debatu v ČT

Kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v debatě České televize. Uprostřed sedí její moderátor Martin Řezníček. Foto: ČTK
Kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v debatě České televize. Uprostřed sedí její moderátor Martin Řezníček. Foto: ČTK

Deník N ověřil rekordně dlouhou nedělní politickou debatu Petra Pavla a Andreje Babiše v České televizi. Podobně jako v předchozích střetech měl šéf ANO často problém v konfrontaci s fakty. Uvádíme jen výroky, které jsme vyhodnotili jako nepravdivé, lživé, manipulativní či jinak problematické.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andrej Babiš: „Zaprvé, o válce tady mluví vláda. Pan Pavel je provládní kandidát. Pan (Petr) Fiala o tom mluvil už před rokem, paní (Jana) Černochová, pan (Jan) Lipavský.“

  • Zavádějící. Andrej Babiš rámuje situaci tak, že on je (na rozdíl od vlády a Petra Pavla) pro mír, protože ostatní mluví o válce. Jenže zmínění politici o ní mluví proto, že válka objektivně na Ukrajině je. Když Babiš obhajuje své billboardy s texty jako „nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják“ nebo „generál nevěří v mír“, podsouvá vojákům, případně adresně Pavlovi, úmysl válčit. To ale z kontextu Pavlových vyjádření nevyplývá.
  • Podporu Pavlovi (konkrétně Pavlovi, Nerudové a Fischerovi) vyjádřila koalice Spolu. Ta je větším a silnějším prvkem vládní koalice, sama o sobě ale nemá sněmovní většinu. Piráti a STAN Pavlovi explicitní podporu nevyslovili.
  • Vládní koalice sice používá vybuzovací obrat „jsme ve válce“, nijak ale nenaznačuje, že by chtěla české vojáky přímo zapojit do bojů, jak jí Babiš vyčítá. Stejný rétorický obrat používal Andrej Babiš během covidové epidemie.

Andrej Babiš: „Pan generál dokonce tweetoval v březnu minulého roku, že bychom měli vyslat vojáky na Ukrajinu. (…) Vy jste chtěl zkrátka vyslat vojáky NATO na Ukrajinu. Samozřejmě to je riziko a pan Pavel vlastně celý život mluví o válce. (…) Vy jste zkrátka chtěl poslat naše vojáky na Ukrajinu, aby tam de facto mohli bojovat nebo chránit.“

  • Série výroků mísící pravdu, lež i zavádějící prvky. Pavel zjevně navrhl vyslání vojáků na Ukrajinu, což by je vystavilo riziku ruských útoků a tedy i případné eskalace války.
  • To je ale předjímání. Státy mají armády především proto, aby v případě nouze chránily civilní obyvatelstvo. Nedá se říci, zda by naopak válka na Ukrajině nespěla k rychlejšímu konci, kdyby ukrajinské civilisty chránily síly NATO.
  • Pavel také nevyzýval k vyslání vojáků na bojovou misi, jak se Babiš snaží jednoznačně tvrdit.
  • „Celoživotní mluvení o válce“ používá Babiš jako důkaz Pavlovy „válkychtivosti“. Tak to ale nefunguje, válkychtivá prohlášení Pavel neříkal a neříká. Byl například proti posílání zbraní na Ukrajinu těsně po uzavření příměří s Ruskem v roce 2015 (kdy by je ukrajinští vojáci neuměli ovládat a kdy bylo zjevně nejisté, jestli ukrajinská armáda jako celek příměří dodrží).

Andrej Babiš: „Vy jste v rámci toho výboru NATO také jednal s tím generálem, který dneska zabíjí lidi na Ukrajině, Valerijem Gerasimovem.“

  • Argumentační faul. Babiš emotivně spojuje Pavlovo dřívější jednání s ruským náčelníkem generálního štábu (k němuž měl pověření od všech aliančních zemí) se současnou ruskou agresí proti Ukrajině, které Gerasimov nově osobně velí.

Andrej Babiš: „Já jsem s nimi nejednal.“ (míněno s Jaroslavem Foldynou a stalinistou Josefem Skálou)

  • Lež. Andrej Babiš se v sobotu 14. ledna setkal s Jaroslavem Foldynou v Průhonicích, aby probrali možnou podporu hnutí SPD do druhého kola voleb. Foldyna i Babiš setkání osobně potvrdili, jak popisujeme zde. Na schůzku Babiše se Skálou v Děčíně upozornil a fotografiemi dokázal týdeník Reflex. KSČM také vyjádřila podporu Babišovi ve druhém kole voleb.
  • Josef Skála je vlivnou figurou KSČM, byl jejím místopředsedou. Je o něm známo, že se hrdě hlásí k tomu, jak jako šestnáctiletý pomáhal sovětským vojákům při invazi v roce 1968.
  • Babiš o několik minut po větě „já jsem s nimi nejednal“ řekl „jednal jsem s panem Foldynou, protože

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Ověřili jsme

Petr Pavel

Veřejnoprávní média

Volby prezidenta ČR

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější