Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman nechal sídlo českých králů ovládnout „hradní mafií“. Historik Petr Placák rekapituluje, co společně napáchali

Miloš Zeman a Miroslav Šlouf v roce 2002 při křtu knihy s názvem „Miroslav Šlouf, démon je“, která oslavovala druhého jmenovaného. Napsal ji bývalý novinář Josef Petrů. Foto: ČTK
Miloš Zeman a Miroslav Šlouf v roce 2002 při křtu knihy s názvem „Miroslav Šlouf, démon je“, která oslavovala druhého jmenovaného. Napsal ji bývalý novinář Josef Petrů. Foto: ČTK

Komentovaná analýza Petra Placáka: Jestli po listopadu existuje prototyp politika, jehož jméno spojuje veřejné zájmy se soukromými, proplétání politiky s byznysem, vystupování na veřejnosti se zákulisním jednáním, demokratické státní instituce s předlistopadovými komunisticko-estébáckými strukturami, s podsvětím a mafií napojenou na diktátorské režimy, kde lze s politickým krytím dobře „podnikat“, na Putinovo Rusko nebo na Si Ťin-pchingovu Čínu, je to dosluhující prezident republiky Miloš Zeman.

Zeman se během své politické kariéry obklopoval lidmi s pochybnou minulostí, pochybnými vazbami a jednáním často na hranici zákona. Využíval je k prosazování svých zájmů, včetně diskreditace protivníků, a oni pak sami využívali jeho.

Ať už to byl šéf Zemanových poradců Miroslav Šlouf, před listopadem tajemník OV KSČ na Praze 7, který měl z té doby vazby na všechny strany a mimo jiné pracoval pro ruský energetický kolos Lukoil, jenž pod krytím byznysu zastupoval v Česku především mocensko-ekonomické zájmy Kremlu, nebo komunistický důstojník Zdeněk Zbytek, který chtěl během sametové revoluce poslat na Prahu tanky a pak rozjel byznys v Rusku, či Vratislav Šíma, bývalý propagandista ÚV SSM, který mimo jiné vyrobil kompro jako vystřižené z dílny StB proti Zemanově stranické oponentce Petře Buzkové.

Popřípadě také předlistopadový vekslák František Mrázek, který to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější