Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potupný konec venezuelské hvězdy Juana Guaidóa. Jeho pád vrací na vrchol diktátora Madura

Někdejěí naděje demokratické protimadurovské opozice a dočasný venezuelský prezident Juan Guaidó. Foto: Jar David/AlterPhotos/ABACA
Někdejěí naděje demokratické protimadurovské opozice a dočasný venezuelský prezident Juan Guaidó. Foto: Jar David/AlterPhotos/ABACA

Šéf venezuelské opozice Juan Guaidó, který se přesně tento den před čtyřmi lety prohlásil za prozatímního prezidenta země, v úřadu skončil. Nebyla to ale práce diktátora Nicoláse Madura a jeho ozbrojených složek. Svého mesiáše svrhla samotná opozice. Venezuelští socialisté, kteří zemi přivedli k bezprecedentnímu ekonomickému, sociálnímu a morálnímu úpadku, jsou tedy pevně u moci. Na situaci má podíl i Putinovo Rusko a potřeba Západu zbavit se jeho ropy.

V davu několika tisíc lidí to zahučelo nadšením. Kdosi vykřikl: Už je tady, vidím ho! Dav se jako jeden muž s tisíci páry napřažených rukou v jakémsi elektrizujícím záškubu pohnul směrem k pódiu. Do reproduktorů organizátoři pustili neoficiální popěvek hnutí „Daří se nám dobře!“.

Veškeré své naděje i úzkosti tito Venezuelané tehdy v březnu roku 2019 stále upírali k mladému politikovi jménem Juan Guaidó. Ten se právě vrátil z turné po několika latinskoamerických státech. Všude ho vítaly stejné davy a až s hysterickým šílenstvím na něj pokřikovaly: El Presidente, el Presidente!

Juan Guaidó totiž 23. ledna onoho roku udělal něco nemyslitelného a na první pohled sebevražedného.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Venezuelská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější