Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovy útoky ovládly debatu ČT, šéf ANO předvedl velký přešlap. Pavel byl v defenzivě

Kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v debatě České televize. Uprostřed sedí její moderátor Martin Řezníček. Foto: ČTK
Kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš v debatě České televize. Uprostřed sedí její moderátor Martin Řezníček. Foto: ČTK

Analýza: V České televizi se dnes střetli finalisté prezidentských voleb. Debatu svými útoky opanoval Andrej Babiš, připsal si ale jeden velký přešlap. Petr Pavel byl celou dobu v defenzivě. Byl to jeho nejméně výrazný výkon ze všech tří diskusí, v nichž se kandidáti potkali. V Pavlův prospěch ale hrají dva klíčové faktory.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

První překvapení dnešního večera si připravil Andrej Babiš, a to svou samotnou účastí v předvolební debatě České televize. Šéf ANO totiž dříve odmítal, že se debaty účastní (nepřišel ani na diskusi ČT před prvním kolem).

Krátce před vysíláním ale do Národního muzea dorazil. Podle jeho slov změnu jeho názoru způsobila dnešní bohoslužba v Chrámu svatého Víta. „Pan Graubner mluvil o lásce, pravdě a spravedlnosti,“ řekl velmi pokorně Babiš. „Změnil jsem názor,“ popsal šéf hnutí ANO a v nadsázce dodal, že odpouští České televizi věci, které o něm dříve vysílala.

Šlo ale v zásadě o Babišova poslední vstřícná slova v této diskusi. V jejím zbytku se pouštěl do jednoho útoku za druhým. Z pohledu bývalého premiéra mohl být tento přístup svým způsobem racionální. Nemohl vyklidit pole a přenechat prostor Pavlovi. Podle dvou aktuálních průzkumů na něj výrazně ztrácí a týden před volbami nutně potřebuje stahovat jeho náskok.

Se svým týmem si zřejmě vyhodnotil, že cestou k tomuto cíli je další eskalace jeho již tak agresivní kampaně. Tou se jednak snaží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější