Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sudety se začínají štěpit. V některých odříznutých oblastech Babiše tolik nevolili, říká ostravský geograf

Geograf Jan Lenart z Ostravské univerzity. Foto: Archiv Jana Lenarta
Geograf Jan Lenart z Ostravské univerzity. Foto: Archiv Jana Lenarta

V prvním kole prezidentských voleb zvítězil Andrej Babiš především v Sudetech a vnitřních periferiích Česka. Tedy v oblastech, kde mají lidé nižší životní úroveň, potýkají se s nedostatkem služeb či zdravotní péče, chybí veřejná doprava a kvalitní školy. Jsou zde také vyšší nezaměstnanost nebo nedostatek kvalifikované práce. Podle Jana Lenarta, geografa z Ostravské univerzity, ale není obrázek periferií, které volí Andreje Babiše či populisty, tak jednolitý, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Horské Sudety se z obrazu chudých oblastí plných zmaru a nedostatku příležitostí dostávají ven. Odpovídají tomu voličské preference, kdy v řadě horských oblastí lidé více volili Petra Pavla,“ říká Lenart v rozhovoru s Deníkem N.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Zda je rozdíl mezi voličskými preferencemi v horských a podhorských Sudetech.
  • Jak volí lidé v oblastech zasažených těžbou uhlí.
  • Proč voliči dávají hlas populistům a Andreji Babišovi i v regionech, kde se mají lépe.
  • Zda je pravdivý obrázek volební mapy v Ostravě, kde zvítězil Andrej Babiš.

Upozornil jste na souvislost mezi volebními zisky Andreje Babiše v prvním kole prezidentských voleb a periferiemi, oblastí horských Sudet a těžbou uhlí. Jak to, že zrovna v těchto regionech dostal víc hlasů než ostatní kandidáti?

Možná jsme svědky zajímavého fenoménu, kdy se Sudety začínají štěpit. Ty horské se z obrazu chudých Sudet plných zmaru a nedostatku příležitostí dostávají ven a volby toho můžou být projevem. Chce to ale další data.

Volba populistů v těchto regionech se často odůvodňuje nedostatkem ekonomické výkonnosti. Mohl bych ale argumentovat mnohem odříznutějšími oblastmi, kde přitom Andreje Babiše lidé tolik nevolí. Jako geograf se však nechci pouštět do sociologických dat.

Mapy, které jste zveřejnil, napovídají, že se dělicí čára nevede přesně jen mezi městem a venkovem. Dokonce je vidět rozdíl mezi jednotlivými periferiemi. Je to tak?

Přidal jsem do map vrstvu reliéfu, která ukázala, jestli jde o horské, nebo podhorské oblasti. Podle analýz volebních výsledků Sudety totiž vždy působily jako celistvé pásy, které volí levicově nebo populisticky. To teď nevidíme. A pak mi došlo, že ten rozdíl je v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější