Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukaž ruku, nastav dlaň. Instagramová fotografka Patti Smith v nové knize předkládá relikvie svého života

Patti Smith v plamenech. Foto: FB Annie Leibovitz
Patti Smith v plamenech. Foto: FB Annie Leibovitz

Hudebnici Patti Smith není třeba představovat, mimo jiné díky koncertům, s nimiž se vrací také do Prahy. Přesto je hudební sféra oblastí, ve které původně básnířka žádné ambice neměla. Všestranná umělkyně má na kontě řadu knih, z nichž několik je přeložených do češtiny, výstavy fotografií, kreseb a instalací. A nedávno prorazila také na Instagramu – z jejího instagramového profilu vychází nejnovější publikace Kniha dní, kterou vydalo nakladatelství Dokořán v překladu Ondřeje Prokopa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ruka je otiskem vlastního já. Také proto si Patti Smith jako první fotografii, kterou v roce 2018 publikovala na svém čerstvě založeném instagramovém profilu, vybrala fotku svojí dlaně.

Je to otisk velice intimní, vrcholně osobitý, který na rozdíl od tváře nic nepředstírá. Je to pozdrav, který nám může na dálku poslat. Více než čtyři roky zde Patti Smith denně publikuje fotografii a krátký text připomínající báseň.

Kniha dní vychází z tohoto formátu a nabízí jednu fotografii s popiskem pro každý den v roce včetně toho přestupného. Kombinuje snímky z polaroidu, mobilu i autorčina archivu. Nejde tudíž o záznam jednoho roku, ale o zachycení míst, témat, výročí a lidí, kteří jsou pro zpěvačku důležití.

Obrázky kávy a rozečtených knih ze zapadlých kaváren, zdánlivě tak typické pro Instagram, snímky z hudebních turné i autorčiných soukromých cest nebo náhrobků jejích hrdinů – to vše tvoří spolu s jejím osobitým komentářem jedinečnou uměleckou mozaiku.

Při jejím prohlížení a čtení se nabízí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotografie

Hudba

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější