Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidi psali, že mi rozkopou držku. Je nevkusné rozhodovat o vlastních platech, říká poslanec, který chtěl přidat

Poslanec Petr Pávek (STAN). Foto: ČTK/Petrášek Radek
Poslanec Petr Pávek (STAN). Foto: ČTK/Petrášek Radek

Petr Pávek (STAN) na sebe upozornil, když v úterý ve Sněmovně bojoval proti zpomalení růstu poslaneckých platů slovy: „Každé mimino chce víc mléka, každý důchodce chce vyšší penzi.“ A zdůraznil, že chce také přidat. Teď pro Deník N tvrdí, že tak chtěl bojovat proti nesystémovému řešení. Kvůli svému výroku sklidil vlnu kritiky na sociálních sítích, kde mu řada lidí hrozila i násilím. Ostatní poslanci prý ale byli za jeho slova rádi.

Včera jste ve Sněmovně vystoupil proti zpomalení růstu platů poslanců slovy: „Každé mimino chce víc mléka a každý důchodce chce vyšší penzi.“ Byl jste jediný, kdo řekl, že chce přidat. Co vás k tomu vedlo?

Trošku mě mrzí, že se ten bonmot na závěr stal nosným tématem. Šlo o to, že bychom neměli rozhodovat o svých platech. To byla klíčová zpráva pro tuto Sněmovnu. Za minulého období se podařilo navrhnout vzorec, ze kterého se odvíjejí platy veřejných činitelů, a je nejenom nevkusné, ale i nemravné, abychom tu znovu a znovu otevírali téma vlastních platů a měli možnost o tom diskutovat.

Pak jsem řekl, že je naprosto přirozené, když je téměř každý nespokojený se svým příjmem a většina lidí by chtěla vyšší. Proto jsem na závěr použil ten bonmot, já chci přidat. Ale zrovna já to nemám zapotřebí.

Ale hlasoval jste proti tomu zákonu.

Já jsem byl proti tomu, aby se to projednávalo. Nejednalo se o zvýšení platů. Všechno to bylo velice nesystémové. Bavíme se tu o 4500 platech soudců, státních zástupců, prezidenta a politiků, tedy i poslanců a senátorů. Všechny tyto platy jsou navázány na jeden vzorec a z nějakých důvodů, zřejmě předvolebních, tu premiér zvedl téma, že platy rostou moc.

A není to pravda?

Ona to částečná pravda je, protože v okamžiku, kdy se do toho sáhne, tak narušíme celý ten systém.

Vy jste řekl, že jste rozhodovali o svých platech, což jste nechtěl…

Nechtěl.

Ale tento návrh měl přerušit neustálý nárůst.

Ale v posledních letech tam nebylo žádné neustálé narůstání – bylo zmrazeno.

Návrh měl omezit nárůst.

Měl omezit nárůst u části. Měl nesystémově vyjmout část dotčených osob, tedy 200 z celkem 4500, a velmi nesystémově říct, že tento vzorec neplatí.

Nicméně plat poslance je 80 tisíc korun, vám to nepřipadá dost?

Mně to připadá dost a tom nechci diskutovat. Ale třeba soudci už dneska mají dvojnásobek. Státní zástupci ho mají taky, je to podle stejného vzorce a nikdo to nezpochybňuje.

Soudci ale musí rozhodovat a…

A my ne? Tady se rozhoduje o 1,5 bilionu korun ročně. Bez poslanců se neschválí rozpočet. Naše hlavní práce není v tomto sále. Je ve výborech, v posuzování odbornosti a v posuzování a tvorbě legislativy, která má obrovský dopad na tuto společnost. V zásadě je to poměrně náročná práce, která vyžaduje vysokou míru kompetence.

Takže by podle vás bylo adekvátní platy poslanců zvýšit?

To vůbec neřeším. Velkou část svého platu odevzdávám na dobročinné účely.

Jakou část?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější