Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (330. den): V Ramsteinu se dnes rozhodne o tom, co ukrajinská armáda dokáže na jaře a v létě

Švédské bojové vozidlo pěchoty CV90 ve verzi, v jaké ho dostane ukrajinská armáda. Foto: Ukrajinský generální štáb
Švédské bojové vozidlo pěchoty CV90 ve verzi, v jaké ho dostane ukrajinská armáda. Foto: Ukrajinský generální štáb
  • Bradley, CV90, Strykery, Archery, rakety do HIMARS a tak dále. Vzniká dlouhý seznam pomoci.
  • Ruské tanky T-90 dělají Ukrajincům problémy.
  • Ruský tlak u Bachmutu neustává.
  • Proč je vesnice Kliščijivka důležitá? Otevírá cestu k obklíčení Bachmutu.
  • Na střechy budov v Moskvě rozmístili protivzdušné systémy a z Lavrova udělali hlupáka.
  • Mapa dne – Bachmut a okolí.
  • Videa dne – T-90M během boje v Marjince; Rusové vykládají protiletecký systém na střechy moskevských budov; Denacifikátor s vytetovanými svastikami; houfnice z let 1943–1946 stále bojuje.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 19. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Bradley, CV90, Strykery, Archery, rakety do HIMARS a tak dále. Vzniká dlouhý seznam pomoci. V pátek podvečer západní spojenci v německém Ramsteinu oznámí, co všechno od nich ukrajinská armáda dostane, aby se dokázala bránit ruské invazi, případně ji úplně porazit.

Největší neznámou jsou dodávky moderních tanků a raket s delším doletem. Otevřeně se už dokonce mluví o stíhačkách F-16. Jako první s tím začali Nizozemci, kteří své staré, ale modernizované stroje vymění za novější F-35.

Ve čtvrtek kolovaly informace, že Američané konečně dodají rakety s doletem 150 kilometrů, ale v balíku, který byl dnes zveřejněn, nebyly explicitně zmíněny. V dokumentu se píše pouze o dodávkách dalších raket pro raketomety HIMARS a M270, ale už ne o tom, zda mezi nimi bude typ, který je znám pod označením GLSDB. Že je na neveřejné verzi amerického seznamu, se nedá vyloučit.

S výhodou poskytnutou těmito raketami by Ukrajinci mohli zasahovat ruské cíle na celém svém okupovaném území včetně velké části Krymu. Opět by se tak zopakovala ofenziva proti ruským skladům a štábům, jen na ještě větší vzdálenosti.

Velký spor je o dodávku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější