Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finská lekce: Když Sanna Marin nastaví zrcadlo Babišovi a ukáže, co je to bezpečnostní politika

Finská premiérka Sanna Marin zjevně rozumí tomu, že pomoc zaslaná Ukrajině je i investicí do bezpečnosti její vlastní země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Finská premiérka Sanna Marin zjevně rozumí tomu, že pomoc zaslaná Ukrajině je i investicí do bezpečnosti její vlastní země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Wirnitzera: Finská vláda premiérky Sanny Marin oznámila, že Ukrajině pošle už dvanáctý balík pomoci ve výši odpovídající deseti miliardám českých korun. Shodou náhod nastavila zrcadlo parodii, kterou Andrej Babiš pokládá za bezpečnostní politiku, a výrokům Miloše Zemana, že Babiš je zkušeným politikem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pětimilionové Finsko pomocí ve výši 400 milionů eur (10 mld. Kč) prakticky ztrojnásobuje dosud zaslanou pomoc. Předchozích jedenáct dodávek mělo souhrnnou hodnotu 190 milionů eur.

Finská vláda to oznámila v době, kdy se spojenci opět scházejí v německém Ramsteinu. Tato setkání, organizovaná kvůli pomoci Ukrajině, bývají příležitostí, kdy oznámit další pomoc. Válka není k technice vlídná a bez průběžných dodávek materiálu se agresi bránit nedá.

Experti považují Finsko za zemi, která ví, že si nesmí dovolit zaváhat ve své obranyschopnosti. Ze všech evropských a kavkazských zemí má s Ruskem nejdelší pozemní hranici – nepočítaje Ukrajinu. Dosud není členem NATO a bývala ruskou (carskou) provincií.

Jestli tedy někde v Evropě dbají na vojenskou připravenost a schopnost efektivně mobilizovat zálohy, je to v Helsinkách. Finové mají početné rezervy, udržují zásoby a prověřené bojové plány.

Není to jen Finsko, kdo na evropském severu zvyšuje objem pomoci Ukrajině, země na březích Baltu jsou velmi aktivní jako celek. Dánsko pošle všechna

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější