Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš neví o náboženství nic, počíná si teď stejně jako u dětí ve škole, říká katolický kněz

Česká církev je zatuchlá, říká katolický kněz Václav Vacek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Česká církev je zatuchlá, říká katolický kněz Václav Vacek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Katolický kněz a teolog Benedikt Mohelník na Facebook napsal, že si kvůli Andreji Babišovi a záležitosti s Pražským Jezulátkem připadá jako idiot. Kněz Tomáš Petráček se v otázce vyrovnání se s vlastní minulostí postavil na stranu Petra Pavla, zatímco Babiše odsoudil. V církvi to kvůli prezidentské volbě začalo vřít. Katolický kněz Václav Vacek v rozhovoru s Deníkem N popsal, jak by se podle něj nejsilnější církev v zemi měla v těchto dnech chovat, a vyjádřil obavu, že arcibiskup Jan Graubner neudělá nic. Česká katolická církev je podle Vacka zatuchlá a neplní svou hlavní funkci. Tedy neučí lidi přemýšlet a rozpoznávat zlo.

Co se v rozhovoru mimo jiné dozvíte:

  • Uráží katolického kněze Vacka, že Andrej Babiš pro svou kampaň zneužívá církev?
  • Proč vidí paralelu mezi tím, jak Němci podlehli Hitlerovi a Češi teď volí Babiše?
  • Z jakého důvodu je dnešní katolická církev zatuchlá?
  • Měl by arcibiskup Jan Graubner doporučit věřícím, koho mají volit?
  • A jak to má kněz Vacek s čuráním proti větru?

Cítíte se jako idiot? Ocituji vám kněze a teologa Benedikta Mohelníka, který se na Facebooku takto vyjádřil kvůli tomu, že Babiš do své kampaně zatáhl Pražské Jezulátko: „Jako věřícího křesťana mě toto zneužívání náboženské praxe hluboce uráží. Pošlapává něco, co je mi drahé. A mám pocit, že ze mě dělá idiota.“

Necítím.

Někteří katoličtí duchovní i věřící se necítí komfortně kvůli tomu, že se podle nich Andrej Babiš snaží vniknout do církve a získat mezi věřícími a voliči KDU-ČSL další hlasy.

Ano, to je pravda. Co ale od toho pána můžeme čekat? Není vzdělaný a zadruhé a hlavně: církevní vrchnost těmto lidem nadbíhá. Asi před třemi lety se na začátku července konala pouť na Velehradě. Tehdy tam poutníci dostali takovou skládačku a v ní byl článek od pana Babiše, jak uznává desatero a jak se jím řídí. A myslím, že vloni tam byla paní Schillerová s křížkem na krku.

Ptal jsem se jednoho mladého olomouckého biskupa, kdo ten článek objednal. Jestli pan arcibiskup Graubner, nebo pan kardinál. On ale řekl, že neví.

A zjistili jste to?

Ne. Víte, já používám termíny knížata kněžská a knížata světská. Knížata kněžská těm světským nadbíhají, takže pan kardinál Duka zval na svatováclavskou pouť Václava Klause. Mám fotografii od Eugena Kukly, jak tam Klaus sedí jak bubák. A nadbíhali i panu prezidentu Zemanovi. Na pouť na Velehrad přišel kdysi za totality i ministr Klusák a měl tam potupné řeči o míru a o Sovětském svazu. Ti lidé ho tehdy vypískali! Naši páni si zvou na tuto slavnost takové lidi.

A pískl si někdo na Babiše nebo Schillerovou?

Asi ne. My jsme tam jednou přišli s transparenty na podporu arcibiskupa Róberta Bezáka, kterého potupným způsobem odstranili na Slovensku.

Tehdy jste kvůli tomu sepsal petici určenou papeži.

Ano, my jsme se ho zastávali a říkali jsme, že mu upřeli právo na obhajobu v církvi. Jak se pak má v církvi bránit nějaká sexuálně zneužitá nebo mučená oběť?

Věříte Andreji Babišovi jeho víru?

To víte, že ne. Ten ani neví,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější