Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš neví o náboženství nic, počíná si teď stejně jako u dětí ve škole, říká katolický kněz

Česká církev je zatuchlá, říká katolický kněz Václav Vacek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Česká církev je zatuchlá, říká katolický kněz Václav Vacek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Katolický kněz a teolog Benedikt Mohelník na Facebook napsal, že si kvůli Andreji Babišovi a záležitosti s Pražským Jezulátkem připadá jako idiot. Kněz Tomáš Petráček se v otázce vyrovnání se s vlastní minulostí postavil na stranu Petra Pavla, zatímco Babiše odsoudil. V církvi to kvůli prezidentské volbě začalo vřít. Katolický kněz Václav Vacek v rozhovoru s Deníkem N popsal, jak by se podle něj nejsilnější církev v zemi měla v těchto dnech chovat, a vyjádřil obavu, že arcibiskup Jan Graubner neudělá nic. Česká katolická církev je podle Vacka zatuchlá a neplní svou hlavní funkci. Tedy neučí lidi přemýšlet a rozpoznávat zlo.

Co se v rozhovoru mimo jiné dozvíte:

  • Uráží katolického kněze Vacka, že Andrej Babiš pro svou kampaň zneužívá církev?
  • Proč vidí paralelu mezi tím, jak Němci podlehli Hitlerovi a Češi teď volí Babiše?
  • Z jakého důvodu je dnešní katolická církev zatuchlá?
  • Měl by arcibiskup Jan Graubner doporučit věřícím, koho mají volit?
  • A jak to má kněz Vacek s čuráním proti větru?

Cítíte se jako idiot? Ocituji vám kněze a teologa Benedikta Mohelníka, který se na Facebooku takto vyjádřil kvůli tomu, že Babiš do své kampaně zatáhl Pražské Jezulátko: „Jako věřícího křesťana mě toto zneužívání náboženské praxe hluboce uráží. Pošlapává něco, co je mi drahé. A mám pocit, že ze mě dělá idiota.“

Necítím.

Někteří katoličtí duchovní i věřící se necítí komfortně kvůli tomu, že se podle nich Andrej Babiš snaží vniknout do církve a získat mezi věřícími a voliči KDU-ČSL další hlasy.

Ano, to je pravda. Co ale od toho pána můžeme čekat? Není vzdělaný a zadruhé a hlavně: církevní vrchnost těmto lidem nadbíhá. Asi před třemi lety se na začátku července konala pouť na Velehradě. Tehdy tam poutníci dostali takovou skládačku a v ní byl článek od pana Babiše, jak uznává desatero a jak se jím řídí. A myslím, že vloni tam byla paní Schillerová s křížkem na krku.

Ptal jsem se jednoho mladého olomouckého biskupa, kdo ten článek objednal. Jestli pan arcibiskup Graubner, nebo pan kardinál. On ale řekl, že neví.

A zjistili jste to?

Ne. Víte, já používám termíny knížata kněžská a knížata světská. Knížata kněžská těm světským nadbíhají, takže pan kardinál Duka zval na svatováclavskou pouť Václava Klause. Mám fotografii od Eugena Kukly, jak tam Klaus sedí jak bubák. A nadbíhali i panu prezidentu Zemanovi. Na pouť na Velehrad přišel kdysi za totality i ministr Klusák a měl tam potupné řeči o míru a o Sovětském svazu. Ti lidé ho tehdy vypískali! Naši páni si zvou na tuto slavnost takové lidi.

A pískl si někdo na Babiše nebo Schillerovou?

Asi ne. My jsme tam jednou přišli s transparenty na podporu arcibiskupa Róberta Bezáka, kterého potupným způsobem odstranili na Slovensku.

Tehdy jste kvůli tomu sepsal petici určenou papeži.

Ano, my jsme se ho zastávali a říkali jsme, že mu upřeli právo na obhajobu v církvi. Jak se pak má v církvi bránit nějaká sexuálně zneužitá nebo mučená oběť?

Věříte Andreji Babišovi jeho víru?

To víte, že ne. Ten ani neví,

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

mireknavrat@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Náboženství

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější