Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Požádali mě o to.“ ANO kvůli Babišovu střetu zájmů povolalo i vážně nemocného poslance

Milan Wenzl, poslanec ANO. Foto: ČTK
Milan Wenzl, poslanec ANO. Foto: ČTK

Sněmovní kontrolní výbor hlasoval ve čtvrtek o pozměňovacím návrhu, který by mohl ovlivnit střet zájmů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Na jednání dorazil také Babišův dlouhodobě nemocný poslanec, který jinak kvůli vážné nemoci chodí do dolní komory jen velmi málo.

Kontrolní výbor Sněmovny měl na programu celkem jedenáct bodů, posledním z nich byla také vládní novela zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. K té poslanec Jakub Michálek (Piráti) načetl návrh, který mění některé prvky v kontrole střetu zájmů politiků.

Nově by byl podle předlohy vymahatelný zákaz vlastnit mediální domy, pobírat dotace či zakázky. Týkal by se vrcholných politiků a nadto nově také prezidenta.

Kvůli několika chybějícím koaličním poslancům dopadla všechna hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích 7:7, a výbor tudíž k úpravám novely zákona o politických stranách nepřijal doporučující stanovisko.

Stalo se tak i díky nečekané přítomnosti poslance Babišova hnutí Milana Wenzla, který je dlouhodobě nemocný. Krátce po svém zvolení do Sněmovny Wenzl informoval veřejnost, že má leukémii. Od té doby se na jednání dolní komory téměř neobjevil –⁠ na hlasování chyběl v 98 procentech případůdo práce ze zdravotních důvodů nechodí.

„Jel jsem zrovna z nemocnice“

Na jednání kontrolního výboru navíc dorazil pouze na tento bod, který se týká fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Sám Wenzl Deníku N řekl, že na sněmovní výbor dorazil, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Sněmovna

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější