Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Developeři nabízejí dotované hypotéky. Jak to funguje a na co si dát pozor

Nemovitosti zlevňují, hypotéky ale zůstávají drahé. Přesto je podle expertů vhodný čas na koupi nemovitosti pro ty, kdo dosáhnou na úvěr na bydlení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nemovitosti zlevňují, hypotéky ale zůstávají drahé. Přesto je podle expertů vhodný čas na koupi nemovitosti pro ty, kdo dosáhnou na úvěr na bydlení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Slábnoucí zájem o novostavby se developeři snaží oživit poskytováním výhodných hypoték. Ve srovnání s aktuální nabídkou přitom nabízejí zhruba poloviční úroky. Hypoteční poradci vysvětlují, co takové slevové akce obnášejí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Drahé úvěry snížily zájem Čechů o koupi vlastního bydlení na dluh. Objem poskytnutých hypoték loni podle České bankovní asociace meziročně klesl o 64 procent.

S tím souvisí i pád cen nemovitostí. Nové i starší byty a domy podle platformy Valuo.cz za posledních šest měsíců zlevnily o jedenáct procent. To ale ještě neznamená, že by vlastní bydlení bylo dostupnější. Zájemci se ocitají v začarovaném kruhu – nemovitosti jsou sice levnější, nákladné hypotéky jim ale v nákupu často brání.

Loni touto dobou se hypoteční úroky v průměru držely na úrovni kolem 3,4 procenta. U třímilionového úvěru uzavřeného na 30 let tak člověk měsíčně zaplatil přes třináct tisíc korun. Nyní úroky nově uzavřených úvěrů v průměru atakují šest procent. Za stejně velkou hypotéku tak člověk měsíčně vydá o pět tisíc víc.

Developeři zatím prodejní ceny domů a bytů nechtějí příliš snižovat. Prodejci přesto potřebují slábnoucí zájem nakopnout. Část z nich tak například nabízí takzvané dotované hypotéky. Týká se to především velkých developerů, ale i některých jejich menších konkurentů z regionů. „Tato strategie má překonat sentiment vyčkávání na zlevnění novostaveb,“ vysvětluje hypoteční specialista Petr Chmelař ze společnosti Property Experts.

Klient prostřednictvím developera získá možnost platit hypoteční úvěr, který má úrok nejčastěji ve výši 2,99 procenta ročně. Oproti aktuální průměrné sazbě na trhu je tak poloviční.

V reálu to ale neznamená, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bydlení

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější