Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš s Jezulátkem míří na voliče věřící léčitelům a magické síle amuletů. Křesťany může jeho přístup pobuřovat

Andrej Babiš na prohlídce korunovačních klenotů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš na prohlídce korunovačních klenotů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Andrej Babiš tento týden jako jedno ze zásadních témat zvedl svou víru a vztah k náboženství. Zřejmě nejlépe je to vidět na jeho postoji k Pražskému Jezulátku. Odborníci popisují, co šéf ANO touto strategií sleduje.

„Chodím do kostela svaté Panny Marie několik měsíců, byl jsem tam opakovaně. Nosím s sebou malé Jezulátko pro štěstí. Teď jsem dostal další Jezulátko. Mám tady modlitbu, mám tady olej,“ popisoval kandidát na prezidenta před kostelem Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na pražské Malé Straně.

Právě Jezulátko se stalo jedním z nečekaných témat Babišovy kampaně. Bývalý premiér ho využívá jako symbol svého přístupu k víře. „Kdybych se stal prezident, tak bych všude, kde bych potkal světové politiky, jim říkal: ‚Pražské Jezulátko, to funguje. Chodím tam pravidelně. Dávám vzkazy. Skutečně to funguje‘,“ řekl například ve čtvrteční debatě Blesku.

Podle politologa Petra Kratochvíla z Ústavu mezinárodních vztahů se jedná o jeden z Babišových kroků, jak oslovit ty, pro které jeho soupeř Petr Pavel není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější