Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mendelova univerzita přišla o akreditaci pro doktorské ekonomické programy, čeká ji další kontrola

Předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga hovoří s novináři po zasedání rady NAÚ, 19. ledna 2023 v Praze. Foto: ČTK
Předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga hovoří s novináři po zasedání rady NAÚ, 19. ledna 2023 v Praze. Foto: ČTK

Mendelova univerzita nedokázala dostatečně kontrolovat kvalitu svých doktorských ekonomických programů, usnesla se Rada Národního akreditačního úřadu. Škole proto hrozí, že přijde o možnost schvalovat si tyto obory sama i možnost vyučovat některé studijní programy. Odpovědnost leží podle šéfa úřadu Roberta Plagy zejména na bývalém děkanovi a garantech oborů, kvalitu výuky ale podle něj mají hlídat také další orgány včetně rady pro vnitřní hodnocení, které v dané době předsedala Danuše Nerudová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Mendelova univerzita může přijít o možnost vyučovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině a v angličtině. Brněnská škola, kde byla do loňského února rektorkou Nerudová, také může přijít o takzvanou institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v oblasti ekonomických věd.

To by znamenalo, že by si univerzita už nemohla schvalovat nové studijní programy v této oblasti sama. Musela by se kvůli tomu vždy obracet na Národní akreditační úřad.

Ten v Česku hlídá kvalitu vzdělávání na vysokých školách. A jeho rada se dnes jednohlasně usnesla právě na zmíněných dvou závěrech: odnětí akreditace a odebrání možnosti uskutečňovat uvedené studijní programy. Rozhodnutí je nepravomocné, škola se proti němu ještě může odvolat.

„Individuální pochybení“

Pokud by nabylo právní moci, týkalo by se i současných studentů – škola by musela řešit jejich přechod z programu Ekonomika a management na jiné programy.

Mendelova univerzita vzala rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ) na vědomí. S reakcí vyčká na písemné odůvodnění rozhodnutí, poté rozhodne o případném odvolání.

„Institucionální akreditace byla odebrána pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější