Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman chtěl zastavit vyšetřování hradních kauz. Fiala abolici odmítl podepsat

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Miloš Zeman žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která by znemožnila zahájit případná trestní stíhání ve dvou kauzách týkajících se jeho nejbližších spolupracovníků: případu skartované vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby na Hrad. Premiér Zemanovi nevyhověl a abolici odmítl podepsat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hned po nástupu do úřadu v roce 2013 Miloš Zeman sliboval, že nebude udělovat milosti s výjimkou případů nevyléčitelně nemocných, kteří se nedopustili závažného trestného činu. Porušil to mimo jiné loni, když omilostnil tehdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který si měl odsedět tři roky vězení a zaplatit peněžitý trest 1,8 milionu. A využít své pravomoci ve prospěch blízkých spolupracovníků chtěl i loni v létě.

Policie tehdy totiž vyšetřovala několik kauz, které se bezprostředně týkaly prezidentské kanceláře: skartování tajné zprávy o Vrběticích a podezření na únik utajovaných informací z Bezpečnostní informační služby na Hrad.

Zeman v létě na Úřad vlády odeslal premiérovi Petru Fialovi (ODS) písemný požadavek, aby v těchto dvou trestních řízeních

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější