Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Béke, neboli mír. Babiš opisuje od Orbána, i on líčil soupeře jako válečného štváče. Pavel se ale může bránit

Viktor Orbán a Andrej Babiš v září 2021 při návštěvě maďarského premiéra v Česku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Viktor Orbán a Andrej Babiš v září 2021 při návštěvě maďarského premiéra v Česku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Andrej Babiš vsadil před druhým kolem na podpásovou kampaň. Sebe vykresluje jako ochránce míru, Petra Pavla jako někoho, kdo může Česko zatáhnout do války. Úplně stejnou strategii použil loni před maďarskými parlamentními volbami Babišův vzor Viktor Orbán. V Maďarsku slavila úspěch. Orbán měl ale k dispozici většinu médií, lídr opozice se proti jeho útokům nemohl bránit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Mám pocit určitého déjà vu, když vidím ten billboard s válkou,“ řekl před pár dny Deníku N v rozhovoru poražený finalista minulých prezidentských voleb Jiří Drahoš. Narážel na billboardy, na kterých ho před pěti lety Miloš Zeman spojoval s migrací podobně jako dnes Andrej Babiš Petra Pavla s válkou.

Kdo byl loni na jaře v Maďarsku a sledoval tamní dění před parlamentními volbami, musí teď mít pocit déjà vu dvojnásobný. Babiš totiž po prvním kole začal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější