Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Norska utekl první dezertér od vagnerovců. Tvrdí, že má důkazy o popravách

Centrum vagnerovců v Petrohradě. Foto: Dmitrij Loveckyj, AP/ČTK
Centrum vagnerovců v Petrohradě. Foto: Dmitrij Loveckyj, AP/ČTK

Bývalý voják ruské soukromé armády Putinova přítele Jevgenije Prigožina zvané Vagnerova skupina tvrdí, že byl svědkem deseti poprav žoldnéřů, a je připraven svědčit o ruských válečných zločinech. Jeho podřízeným byl i Jevgenij Nužin, jehož vagnerovci v listopadu umlátili k smrti kladivem a zveřejnili video.

Klidnou mrazivou noc na norské hranici s Ruskem přerušilo klepání na dveře rodinného domu. Šestadvacetiletý Rus Andrej Medvěděv, který před nimi stál, měl za sebou náročnou noc. Právě se mu podařilo dostat se na území Norska přes ostnatý hraniční drát a zamrzlou řeku Pasvik.

„Otočil jsem se a viděl jsem, jak asi 150 metrů za mnou běží lidé s baterkami. Běžel jsem vedle lesa. Slyšel jsem dva výstřely, kolem prosvištěly kulky,“ popisuje svůj dramatický útěk na YouTube kanálu Gulagu.net.

„Rozbil jsem telefon a hodil jsem ho do lesa, pak jsem běžel po ledě směrem ke světlům domů,“ pokračuje ve svém vyprávění. Ruská pohraniční stráž na něj prý vypustila i psa, ale podle Medvěděvova tvrzení zřejmě zapadl do závěje. Pronásledovatelé za ním prý dále po slabě zamrzlé řece nepokračovali.

„Asi se sami báli za mnou běžet – led byl tenký a jak jsem běžel, praskal,“ říká.

Krátce po útěku ho v obytné části zadržely norská pohraniční stráž a policie; ta ho kvůli nelegálnímu překročení hranice a jeho následné žádosti o udělení azylu převezla do Osla. Brzy zjistila, že mladík není běžný uprchlík.

Útěk od vagnerovců

Medvěděv svou totožnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější