Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako smrt blízkého nebo návrat z války. Žal ze změny klimatu přišel i do Česka

Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N
Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N

Někomu to sousloví může znít jako módní póza městských liberálů nebo postesknutí vyhořelých aktivistů. Pojem environmentální žal přitom už roky používají psychologové i výzkumníci v zahraničí. Označuje stavy, jež popisovali už lidé v antice nebo staré Číně. Možná se týkají i vás: pocity tíhy, které na člověka doléhají v souvislosti se změnou klimatu, suchem nebo s tím, jak vymírají živočišné druhy a mizí zbývající ostrůvky divoké přírody. Smutek, strach, vztek, vina. Zatímco v zahraničí se vědci i terapeuti tématu environmentálního truchlení věnují desítky let, v Česku se teprve dostává do povědomí. A zdá se, že je na vzestupu.

Teplé jarní dny si letos právnička a matka dvou malých dětí Kamila Šrolerová nedokáže užít. „Nemůžu se odpoutat od myšlenek, že sotva začalo jaro, už je sucho. Znervózňuje mě, že ačkoliv všechno krásně kvete, stromy neobletuje žádný hmyz,“ popisuje energická žena. K přírodě má blízko odmala – s dědečkem si vedla tabulku údajů o síle ozonové vrstvy a trápilo ji, že se tenčí.

To, co nazývá environmentálním žalem, ale začala plně pociťovat až s příchodem mateřství. Vztek na ničivé chování lidí k planetě se přetavil ve strach. Zlom přišel loni v říjnu, když si přečetla čerstvou zprávu klimatického panelu OSN s téměř výstražným vyzněním.

„Bylo to v noci, vedle v pokojíčku spaly děti, roční a tříleté. Nemohla jsem usnout, brečela jsem, bylo mi zle od žaludku. Měla jsem hrůzu z toho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější