Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„S Čapím hnízdem mu nic nedokázali.“ Reportáž z obce, kde volí Babiše, na hrozbu válkou ale nevěří

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V Lišanech na Lounsku dalo v prvním kole prezidentských voleb skoro osmdesát procent lidí hlas Andreji Babišovi. V obci, kde stojí velkovýkrmna prasat společnosti Agrofert, žijí převážně starší lidé. „Máme se tu dobře,“ říkají shodně místní. A ačkoliv jejich sympatie má už delší dobu šéf hnutí ANO, hrozbě války, kterou začal Babiš zvedat v kampani před druhým kolem, tady nevěří.

Velkochov prasat se nachází hned na kraji obce. Na rozblácené cestě, která k podniku vede, právě pracuje bagrista, zpoza plotu na nás poštěkává pes a není jisté, jestli můžeme alespoň k vrátnici. Opatrně proto oslovujeme asi padesátiletou ženu, která z ní vychází.

Společnost Animo Žatec vlastní holding Agrofert, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše. A právě bývalý premiér a současný prezidentský kandidát za hnutí ANO dostává v této obci pravidelně velký počet hlasů. V prvním kole letošních prezidentských voleb to bylo skoro osmdesát procent, v předloňských parlamentních volbách lehce přes padesát.

Je to tím, že místní pracují pro Agrofert? „Říká se to, ale není to pravda. Tady pracuje přes sto lidí, místních asi jen dvanáct. Takže těžko,“ odpovídá žena na vrátnici.

Animo Žatec, který se zabývá velkochovem prasat, dává práci místním lidem. Foto: Ludvík Hradilek
Animo Žatec, který se zabývá velkochovem prasat, dává práci místním lidem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nechceme vyzvídat, koho volila právě ona, a tak si jen tak povídáme. Například o tom, jestli je v obci nějaká hospoda. „Není, už skončila. Místo toho si lidé koupí studené pivo a vypijí ho před sámoškou. Nebo jedou o víkendu večer na pivo do Postoloprt,“ popisuje tamní život žena, která nechtěla říct své jméno.

Ona sama po večerech telefonuje se svými příbuznými, s dcerou, která už se osamostatnila, nebo se sestrou. Právě ta ji také nedávno ovlivnila v jejím rozhodnutí, komu dá svůj hlas v prezidentských volbách.

„Původně jsem chtěla volit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější