Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tak jako nebylo. Fakt. To. Tohle. Lehké jako. Nebylo to. Fakt ne.“ Lachende Bestien i v nové inscenaci kritizují neoliberální peklo

Jako lvi v pražském Divadle X10. Foto: Lachende Bestien
Jako lvi v pražském Divadle X10. Foto: Lachende Bestien

Divadelní skupina Lachende Bestien uvedla v pátek 13. ledna v Divadle X10 pod názvem Jako lvi premiéru inscenace hry Romana Sikory Tři dny aneb Sestup a vzestup pana B.

Český dramatik Roman Sikora je stejně jako skupina Lachende Bestien soustředěná kolem režiséra Michala Háby známý svými otevřeně levicovými postoji a kritikou kapitalismu a neoliberalismu prostupující značně explicitně napříč celým jeho dílem.

Není tedy překvapivé, že si skupina Sikorův text vybrala k inscenování již podruhé. Tak jako v Zámku na Loiře v roce 2019, i v tomto případě míří naostřené šípy na stejné terče.

Do pekla. Jedeme.

Divadelní hry Romana Sikory se vyznačují výrazně stylizovaným jazykem, charakteristickým inverzemi a fragmentarizací vět na jednotlivá slova, která přicházejí jakoby se zpožděním: „Tak jako nebylo. Fakt. To. Tohle. Lehké jako. Nebylo to. Fakt ne,“ znějí první slova pana B., který v dramatu vypráví svůj životní příběh.

Často chybí podmět nebo přísudek, mluva tak buduje až absurdně klopýtající a škobrtající svět. Všichni v něm jsou tak trochu pitomí a neohrabaní, všechny jejich počiny jsou mimořádně tupé a nešťastné.

Odtud plyne velmi jízlivý, nekompromisní humor, plný ironie a sarkasmu. Ten zobrazuje ubohé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější