Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Absurdní. Francouzský právník komentuje Babišovo tvrzení, že Francie musí vyšetřované kontaktovat

William Bourdon (vpravo) s klientem (vlevo) u soudu v Lucembursku. Foto Ato: Grosso, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
William Bourdon (vpravo) s klientem (vlevo) u soudu v Lucembursku. Foto Ato: Grosso, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

„Rozumíte tomu, co je to vyšetřování? Pokud někdo má být vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat. Takže nečtěte česká média a levicově orientovaný Le Monde, který vlastně opakujete. Nikdo mě nekontaktoval,“ prohlásil v sobotu Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům 1. kola prezidentských voleb na dotaz, jestli se chce stát prezidentem, aby se vyhnul vyšetřování ve Francii. Babišovo tvrzení vyvrací francouzský právník William Bourdon v rozhovoru na webu Investigace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tento úřad spadá pod francouzskou policii a zabývá se vyšetřováním vnitrostátních a mezinárodních korupčních kauz, komplikovanými podvodnými finančními schématy, komplexním vyhýbáním se placení daní a praním peněz. Případy pak dozoruje finanční prokurátor.

Co vím o případu Andreje Babiše, tak jde o trestní řízení, které zatím nemá žádnou občanskou část. Tím pádem do vyšetřovacího spisu nemá nikdo přístup.

„Mohu potvrdit, že vyšetřování stále probíhají,“
řekl Deníku N náměstek finančního prokurátora Jocteur-Monrozier s tím, že prověřují legalizaci výnosů z daňové trestné činnosti s přitěžujícími okolnostmi.

Bývalý český premiér a dnes kandidát na prezidenta Andrej Babiš tvrdí, že „pokud má někdo být vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat“. Jak se na toto tvrzení jako francouzský právník díváte?

To je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Francie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější