Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Falešný mírotvorce Babiš na billboardech ukazuje, že nemá co nabídnout

Předvolební billboard Andreje Babiše. Foto: Štěpán Kareš
Předvolební billboard Andreje Babiše. Foto: Štěpán Kareš

Andrej Babiš pokračuje v rozdmýchávání obav z války dalšími billboardy. Spolu s Petrem Pavlem se také dnes střetli v druhé předvolební diskusi, lépe si vedl generál ve výslužbě. A Mendelova univerzita, kde dříve v roli rektorky působila Danuše Nerudová, přišla o akreditaci ekonomického doktorského studia.

Nejdůležitější zprávy dne pro vás vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Babišovy lživé billboardy

Jako strašáci v poli se podél českých silnic tyčí lživé billboardy Andreje Babiše, na nichž sám sebe vykresluje jako mírotvorce a svého protikandidáta Petra Pavla naopak jako někoho, kdo zatáhne Česko do války, ačkoliv prezident nic takového udělat nemůže a Babiš své tvrzení není schopen podložit.

Už reklamní tabule s heslem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják“ vyvolaly kritiku jak kvůli strašení válečným konfliktem, tak kvůli znevažování vojáků a armády. Babišův tým se tak dostal pod tlak, v důsledku něhož šéf hnutí ANO ohlásil, že místo slova „voják“ mělo být spíš „generál“, jak se v průběhu kampaně tituluje Pavel.

Další verze billboardů, tentokrát s textem „Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše“, ale naznačuje, že ubrat ze své válečné rétoriky se Babiš nechystá a v kampani bez velkých obav z postihu dál sahá ke lžím, aby v lidech posílil strach z konfliktu a současně očernil svého soupeře.

Skutečný konflikt na Ukrajině tak zneužívá pro svůj volební zisk, přičemž si pomáhá překroucením

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější