Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Problém Evropy s kokainem roste. Největší branou do EU je antverpský přístav

V milionech kontejnerů v evropských přístavech, jako je tento v Antverpách, se ztrácí rostoucí obchod s drogami a úřady přiznávají, že ho nezvládají kontrolovat. Foto: Cerib, Adobe Stock
V milionech kontejnerů v evropských přístavech, jako je tento v Antverpách, se ztrácí rostoucí obchod s drogami a úřady přiznávají, že ho nezvládají kontrolovat. Foto: Cerib, Adobe Stock

Minulé pondělí byla v Antverpách zastřelena jedenáctiletá dívka. Pašeráci si zrovna mezi sebou vyřizovali účty. Politici napříč spektrem čin odsoudili a mnozí také vyjádřili zděšení z toho, že nejenže nebyly belgické úřady ani po letech boje proti drogám schopny dostat situaci pod kontrolu, ale objemy pašovaných drog se rok od roku zvyšují. Jen za minulý rok zabavili celníci v antverpském přístavu přes sto tun kokainu. To už je více, než zvládají belgické úřady spalovat, a tak tuny kokainu leží ve skladech. Nárůst ilegálního dovozu je viditelný po celé Evropě a té se zatím nepodařilo najít způsob, jak ho zastavit.

Neznámí pachatelé stříleli na garáž v antverpské čtvrti Merksem. V garáži, používané jako obývací prostor, se v té době nacházel otec se třemi dcerami. Jedna z ran zasáhla nejmladší z nich. Dívka nedlouho nato zemřela v nemocnici.

Médiím netrvalo dlouho, než dokázala případ spojit s drogovým násilím. Jak se ukázalo, zabitá dívka byla neteří Othmana El Balloutiho, jednoho z největších evropských pašeráků kokainu, aktuálně se ukrývajícího před belgickými úřady v Dubaji.

Zpráva o zabití dívky vyšla ve stejný den, kdy belgický celní úřad oznámil, že v loňském roce celníci a policisté zabavili sto deset tun kokainu.

Jen pro představu: jeden gram této drogy stojí v Česku přibližně dva a půl tisíce korun. Sto deset tun by tak pašeráci rozprodali za 275 miliard korun. To odpovídá zhruba dvěma stům tisíc zbrusu nových modelů Škoda Superb v nejdražší konfiguraci.

Experti navíc odhadují, že se podaří zachytit jen asi deset až dvacet procent z celkového pašovaného objemu.

Úřady nestíhají

Jde o takové množství, že státní orgány nezvládaly zabavené drogy ani likvidovat. Zbavit se sto tun kokainu samozřejmě není jen tak. Kokain se smí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Benelux

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější