Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schová se ruská nafta před embargem v Číně a Indii? Téměř jistě, ale Rusko to bude bolet, říká rusista

"Rusko vyvážet musí, a když to nejde jinak, musí vyvážet i pod cenou. Indie a Čína to dobře vědí. A umějí toho využít." Archivní snímek: Danish Siddiqui, Reuters
„Rusko vyvážet musí, a když to nejde jinak, musí vyvážet i pod cenou. Indie a Čína to dobře vědí. A umějí toho využít.“ Archivní snímek: Danish Siddiqui, Reuters

Embargo na ruské ropné výrobky začne platit už 5. února a novinové titulky varují: „Evropa bude dovážet zakázanou ruskou naftu, aniž by o tom věděla.“ Přičiní se o to dvě Moskvě blízké východní mocnosti. Jenže ani ty Rusko před finanční bolestí nezachrání. „Indové a Číňané Rusy ochotně dusí,“ upozorňuje rusista Karel Svoboda.

Karel Svoboda přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy o problematice Ruska a vztahů v postsovětském prostoru, zaměřuje se na vztahy mezi ekonomikou a politikou. V rozhovoru s ním se dočtete:

  • Proč se výrobky z ruské ropy mohou dostat na evropský trh i po únorovém embargu.
  • Proč v tom klíčovou roli sehrají Indie a Čína.
  • A zda tato „velká oklika“ obchází protiruské sankce.

Začněme vysvětlením. Suchá zpráva říká, že EU od 5. února zakáže dovoz ruské nafty. Co přesně to znamená?

Sankční embargo na dovoz ruských ropných výrobků. Oproti předchozímu zákazu na dovoz surové ropy z Ruska, který platí už od 5. prosince, je tu ten rozdíl, že ropné produkty nejde přesměrovat tak jako ropu.

Základní předpoklad té sankce zní, že ruský ropný průmysl vydělává víc, když vyváží už zpracovanou ropu, protože na tom má další marži. A pokud nebude mít kam vyvážet, zastaví rafinerie a bude na tom tratit.

Ono to tak úplně nebude, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Energie

Indie

Jižní Asie

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější