Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Japonský velvyslanec: Ukrajina ani Tchaj-wan nejsou požár na druhém břehu. Odmítáme nečinně sledovat, jak hoří

Jestli si Vladimir Putin chtěl znepřátelit veřejné mínění v Japonsku, nemohl zvolit lepší cestu než hrozit jadernými zbraněmi, podotýká velvyslanec Suzuki. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jestli si Vladimir Putin chtěl znepřátelit veřejné mínění v Japonsku, nemohl zvolit lepší cestu než hrozit jadernými zbraněmi, podotýká velvyslanec Suzuki. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Putinova válka proti Ukrajincům porušuje nejsvětější princip mezinárodního práva. A opírá se o nebezpečnou báchorku, která ohrožuje i nás, tisíce kilometrů daleko od Ukrajiny, říká japonský velvyslanec v ČR Hideo Suzuki. V rozhovoru s Deníkem N vysvětluje nejen prudkou reakci své země na ruskou agresi, ale také proč „pacifistické“ Japonsko nakupuje rakety a proč nestačí být zajedno se Západem, pokud na svoji stranu nezískáme Jih. A nakonec dojde i na vodníka.

Příhodnější dobu, kdy oslovit japonské velvyslanectví v Praze s žádostí o rozhovor, by Deník N hledal jen stěží. Japonsko je nejen nejhlasitější odpůrce ruské války proti Ukrajině ve svém regionu, ale také v prosinci revidovalo svou strategii národní bezpečnosti a mluví se o bodu zvratu v poválečném „pacifistickém“ vývoji země.

A v neposlední řadě má zásadní roli ve studii První bitva příští války: Wargaming čínské invaze na Tchaj-wan, kterou tento měsíc vydalo Centrum pro strategická mezinárodní studia (CSIS). CSIS provedlo velkou simulaci čínské invaze na Tchaj-wan a následné války – a tvrdí, že jestli čínská armáda může být poražena, tak pouze tehdy, když se jí postaví i Japonsko.

Proto se v rozhovoru s velvyslancem Suzukim dočtete také to:

  • Proč Japonsko vidí v Tchaj-wanu svoji národní bezpečnost.
  • Proč si vyhrazuje právo na protiúder.
  • Kdo je iracionálnější: Moskva, nebo Pchjonjang?
  • Jestli Japonsko přemlouvá Čínu, aby zatlačila na Rusko.
  • Proč bez globálního Jihu nikdy nezvítězíme.
  • A jak Čechy a Japonce spojuje schopnost nahlédnout pod povrch věcí.

Simulace CSIS počítá se zapojením Japonska do případné války o Tchaj-wan na straně tchajwanské a americké armády proti té čínské. Ale počítá s ním také Japonsko? Ptala jsem se na to v Tchaj-peji tchajwanského ministra zahraničí Wua a teď se ptám i vás: kdyby se Peking pokusil vzít si Tchaj-wan silou, postaví se proti němu Tokio?

Děkuji za příležitost k rozhovoru – přišla v pravou chvíli, protože jsme zrovna přehodnotili svoji národněbezpečnostní a obrannou strategii. Udělali jsme to právě proto, že napětí v Indo-Pacifiku a především ve východní Asii roste. Aktivita velkých vojenských mocností jako Čína, Rusko a Severní Korea nabrala na obrátkách, hlavně po ruské invazi na Ukrajinu. A oproti očekáváním je teď Rusko v našem regionu velmi činorodé a strategicky spolupracuje s Čínou.

Indo-Pacifik a východní Asie procházejí drastickou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Tchaj-wan

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější