Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kauza podvodné esemesky imitující Pavla: Nejsou důkazy, že zpráva existuje, stopa vede na východ země

Petr Pavel po prvním kole voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Petr Pavel po prvním kole voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předvolební kampaň včera rozvířilo vážné obvinění, že se objevily falešné SMS očerňující Petra Pavla. Policie reagovala výzvou, ať se jí případní příjemci zpráv ozvou, vymezil se i prezidentský kandidát Pavel. Příběh této kauzy je ale jiný, než je vnímáno. Operátoři například potvrzují, že se esemeska sítěmi nešířila. Deník N zmapoval celý řetězec lidí, přes který se fotografie obrazovky se zprávou šířila.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Popišme nejprve znění zprávy, které si redakce Deníku N všimla v příspěvku na Twitteru 17. ledna večer.

Tweet obsahoval obrázek vypadající jako snímek obrazovky telefonu s přijatou zprávou: „Dobrý den, tady Generál Pavel. Touto zprávou bych Vám chtěl poděkovat za hlas ve volební kampani na prezidenta. Poprosím Vás, abyste se dostavil na nejbližší pobočku AČR, kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině.“

Autorka tweetu jej sdílela s vyřčenou obavou, že lživé informace mohou ovlivnit férovost voleb.

Zpráva není od týmu Petra Pavla, to bylo zjevné hned. Jednak zapadá do dezinformačních narativů o Pavlovi, jednak obsahuje řadu chyb: generál by se psal s malým písmenem, hlasuje se ve volbách, ne v kampani, česká armáda nemá pobočky, ale krajská vojenská velitelství. A slovo zbroj evokuje spíš středověk než soudobé bojiště. Pavel je přitom kariérní důstojník, který odborné termíny zná.

Tým Petra Pavla ve stručné reakci v noci na středu zprávu označil za falešnou. Tým Andreje Babiše uvedl, že s ní nemá nic společného. Deník N se následně rozhodl tweet (který v tu chvíli ještě nebudil pozornost veřejnosti) a reakci Pavlova týmu nešířit pro případ, že jde o výmysl – abychom mu sami nedodávali relevanci a dosah.

V záhlaví zprávy je jako odesilatel uvedena služba SMSinfo a poznámka „textová zpráva“. Jenže podle dostupných informací se sítěmi tuzemských mobilních operátorů tato zpráva nešířila. Deník N kontaktoval všechny tři: Vodafone, O2 i T-Mobile.

Krátce poté, co Deník N během středy kontaktoval operátory, se oni spojili s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Petr Pavel

Sociální sítě

Telekomunikace

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější