Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prohra, která má vypadat jako vítězství. Čína otvírá hranice, covid tam ale řádí víc, než Peking tvrdí

Covidová epidemie v Číně. Foto: Chinatopix via AP, ČTK
Covidová epidemie v Číně. Foto: Chinatopix via AP, ČTK

Čínská státní média nepřímo přiznala selhání politiky nulové tolerance vůči covidu-19, ohledně současného šíření ale mlží. Peking se namísto transparentního sdílení informací zaměřil na vylepšení toho, jakým způsobem informace o pandemii podává.

Peking oficiálně oznámil vstup do nové fáze epidemie: po třech letech otevřel hranice Číny, zrušil povinnou karanténu při vstupu do země i opatření omezující vycestování. Změnil také klasifikaci covidu z kategorie A pro obzvlášť závažné hrozby na kategorii B.

Stalo se to ve chvíli, kdy pandemie téměř přesně po třech letech od jejího počátku v návaznosti na zrušení proticovidových opatření zasáhla Čínu poprvé v plné síle.

Přestože se situace zdá vážná, oficiální čínské statistiky situaci příliš neosvětlují. Informace o počtu infikovaných, hospitalizovaných i zemřelých nejsou vydávány pravidelně a nejsou úplné.

Jediný ucelený údaj, který čínská vláda zveřejnila, informoval o 60 000 mrtvých, a to v nemocničních záznamech z období od 8. prosince do 12. ledna. Ve zprávě je 5503 úmrtí označeno jako důsledek covidu, 54 435 úmrtí pak bylo způsobeno onemocněním covid-19 v kombinaci s dalšími chorobami. Úřad pro lékařskou správu, v gesci Státní zdravotní komise (čínská verze ministerstva zdravotnictví) slibuje klesající trend v počtu nakažených.

Z řady indicií na sociálních sítích a osobních svědectví je ale zřejmé, že nákazu variantou omikron v posledních měsících prodělala významná část čínské populace, především ve městech. Zatímco čínské sociální sítě koncem loňského roku ovládly „ovečky“ (čínský výraz pro ovci, jang 羊, se používá jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější