Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko čeká velký třesk

Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP
Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP

Komentář Edwarda Lucase: Teoreticky je veškerá žoldnéřská vojenská činnost na ruském území nezákonná. Nyní se nejen toleruje, ale přímo vzkvétá.

Jevgenije Prigožina na nějaké finesy moc neužije. Ke konci loňského roku nechal popravit dezertéra perlíkem. Nedávno se zase zakladatel soukromé vojenské společnosti Vagner Group zostra pustil do náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova, jenž bývá jen zřídka vystaven veřejné kritice. Tenhle „buzerant“ (ruské slovo пидор je ovšem ještě hanlivější) podle Prigožina může za nedostatek munice během bojů o ukrajinské město Soledar proslulého těžbou soli. A teď si Prigožin zase postěžoval, že úsilí jeho žoldnéřů není náležitě doceněné. A že generálové z pravidelné armády se mu u Soledaru snažili „ukrást vítězství“. Teprve potom ruské ministerstvo obrany vagnerovcům za jejich snahu poděkovalo.

Je to zvláštní, a to nejen proto, že Soledar byl jen malou kořistí, která vůbec nestála za kolosální ztráty, jež vagnerovci při útoku na něj utrpěli. Ve skutečnosti jde o to, že se někomu jako Prigožin, který začínal jako Putinův kumpán a šéfkuchař, daří stát se v Rusku významným politickým hráčem.

Slavnější žoldnéře než Vagnerovu skupinu byste v Rusku marně hledali; působí v Africe i v Sýrii a na ukrajinskou frontu futruje vězně. Najdou se ale i další skupiny. Ministr obrany Sergej Šojgu má soukromou vojenskou společnost Patriot. Magnát Gennadij Timčenko disponuje žoldnéřskou jednotkou „Reduta“, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vladimir Putin

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější