Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Měli jsme všude titulky a Fiala ho podpořil.“ Na otázku, proč viní Pavla z touhy válčit, neměl Babiš odpověď

Babiš je ve Francii vyšetřován, i když nebyl předvolán. Foto: Zdislava Pokorná, Deník N
Babiš je ve Francii vyšetřován, i když nebyl předvolán. Foto: Zdislava Pokorná, Deník N

Prezidentský kandidát Andrej Babiš se proti svému protivníkovi Petru Pavlovi vymezil pomocí billboardů, v nichž někdejšímu náčelníkovi generálního štábu podsouvá zatažení Česka do války. Když se Deník N expremiéra zeptal, z čeho vychází, šéf ANO nedokázal věcně odpovědět.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Příprava útočné války nebo podněcování k ní jsou v Česku trestnými činy. Právě na obvinění svého volebního protivníka z ambice válčit a vyvolávání strachu z války vsadil Babiš před druhým kolem prezidentské volby.

„Na rozdíl od něj já usiluju o mír a nemyslím si, že trvalý mír je iluze,“ řekl Babiš například v rozhovoru pro server iDnes.cz, spadající do jím vlastněného vydavatelství Mafra. Deník N také žádal Babiše o podcastový rozhovor, expremiér ho ale odmítl.

Nicméně podařilo se nám jej zastihnout dnes v Praze. Na otázku, proč viní Pavla z úmyslu válčit, reagoval těmito slovy:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější