Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpovy úspěchy dva roky od voleb. Přečtěte si, co všechno se americkému prezidentovi povedlo

Pro Trumpa klíčová otázka letošního roku: s čím přijde vyšetřovatel Robert Mueller? Foto: Joshua Roberts, Reuters
Pro Trumpa klíčová otázka letošního roku: s čím přijde vyšetřovatel Robert Mueller? Foto: Joshua Roberts, Reuters

Žádný americký prezident v poválečných dějinách nevyvolával tak rozporná hodnocení jako byznysmen a televizní osobnost Donald Trump, nejstarší a nejbohatší člověk, který kdy byl zvolený do Bílého domu. Podařilo se mu rozvířit a někdy až obrátit naruby nejen domácí, ale i mezinárodní politiku včetně vztahů s nejbližšími spojenci. Svět šokoval výhrou v prezidentských volbách před dvěma lety. Dosáhl za tu dobu také nějakých úspěchů? Pokusili jsme se je sepsat.

Jsou to dva roky od voleb, které pozměnily svět (ve funkci prezidenta USA Donald Trump ovšem ještě dva roky není, to bude až ve výročí inaugurace 20. ledna příštího roku).

Své úspěchy Trump vyhlašuje sám, na setkáních s příznivci i ve vyjádřeních pro média. Kromě toho jejich soupis nechává průběžně zveřejňovat na internetových stránkách Bílého domu – k nim se vrátíme v závěru textu, jelikož je z povahy věci nelze považovat za objektivní hodnocení.

Nesporné úspěchy je ale nutné Trumpovi přiznat už z doby před inaugurací do funkce amerického prezidenta, ačkoliv šlo o relativní drobnosti.

Pracovní místa

Ještě než vůbec nastoupil do funkce (ale už byl zvolen), na konci roku 2016, zachránil přes tisíc pracovních míst ve státě Indiana. Osobně přesvědčil vedení továrny na topení a klimatizaci Carrier v Indianapolis, která plánovala zrušit 1400 pracovních míst a přesunout je do mexického Monterrey, že se chystá změnit firemní daně a omezit regulace podnikatelského prostředí. Firma souhlasila s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější