Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotoglosa: Obyčejný člověk Andrej Babiš činí pokání

Jakmile se Andrej Babiš dostal do druhého kola prezidentské volby, porušil svůj slib, že bude vstřícný a slušný kandidát i prezident. Ze sobotní tiskové konference plné lží a nenávisti museli být vyplašeni i nerozhodnutí voliči. Jeho imagemakeři mu proto naordinovali pokání: navštíví kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně a pokloní se Pražskému Jezulátku. Poté se pěšky odebere na Pražský hrad, vystojí si pěkně frontu a prohlédne si právě odhalené korunovační klenoty. Vidle mu do bohulibého plánu hodili bosí karmelitáni, kteří kostel spravují, když oznámili, že chrám zůstane dopoledne uzavřený, aby nebyl zneužit k předvolební kampani. „Je to kampaň Antibabiš,“ prohlásil Babiš s tím, že nepůjde k Jezulátku ani na Hrad. Podívejte se, co se dělo dál.

Po pěti letech odemkl Miloš Zeman Korunní komoru a nařídil vystavit korunovační klenoty. Dvě hodiny po otevření stálo v půlkilometrové frontě asi tisíc lidí, aby si vystavené klenoty mohli prohlédnout.

U hrobky českých králů čeká už dvě hodiny, zdánlivě osamocen, starší muž v kulichu a rukavicích.

Pozorní novináři si všimli, že jde o Andreje Babiše, bývalého estébáka, premiéra a současného miliardáře a jednoho z favoritů voleb českého prezidenta.

Procházet bezpečnostním rámem se naučil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pohledem Ludvíka Hradilka

Volby prezidenta ČR

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější