Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš k Jezulátku nakonec přišel. „I vrah má právo chodit do kostela,“ řekl

Andrej Babiš na prohlídce korunovačních klenotů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš na prohlídce korunovačních klenotů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Byl jsem u Jezulátka a dal jsem tam přání,“ potvrdil Deníku N Andrej Babiš, že nakonec po poledni navštívil kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně, který dopoledne bosí karmelitáni zavřeli, aby tam Babiš nemohl dělat kampaň. Kromě toho kandidát na prezidenta vystál frontu na korunovační klenoty, ačkoli včera tvrdil, že tam nepůjde.

Babiš včera oznámil médiím, že se dnes ráno chystá navštívit kostel Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na Malé Straně, kde je socha Pražského Jezulátka, a následně půjde na Pražský hrad na výstavu korunovačních klenotů. Stejně jako ostatní návštěvníci si plánoval vystát frontu před vstupem.

Krátce po tomto oznámení ovšem komunita bosých karmelitánů, která se o chrám stará, oznámila, že ho na dnešní dopoledne raději uzavře. Podle kněze Pavla Poly si bosí karmelitáni nepřejí, aby byla uctívaná soška „zneužita“ k účelům kampaně. „My jsme se to dozvěděli z médií. To se nedělá, když jdete někam na návštěvu, a ještě na takovouto oficiální, myslím si, že je slušné to dopředu říct, nebo se aspoň domluvit, zeptat,“ vysvětlil Pola Deníku N.

Expremiér poté serveru iDnes řekl, že se vzhledem k vypjaté situaci nepůjde podívat ani na korunovační klenoty. „Nikam nepůjdu, všichni jedou kampaň antibabiš,“ zdůvodnil zrušení návštěvy Babiš.

„Byl jsem u Jezulátka a dal jsem tam přání“

Přesto se dnes do fronty na korunovační klenoty postavil, podle informací redakce o tom ale nevěděla ani část jeho týmu. „On takto funguje, byla to jeho typická reakce,“ popsal zdroj blízký vedení hnutí.

Babiš vystál několikahodinovou frontu, prohlédl si klenoty a bez pozornosti médií se pak vydal i do kostela Panny Marie Vítězné, který mezitím bosí karmelitáni opět otevřeli.

„Byl jsem u Jezulátka a dal jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější