Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Poradce pro národní bezpečnost figuruje v nadaci zbrojařů. „Už jsem rezignoval,“ říká Pojar

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Foto: Ludvík Hradílek, Deník N
Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Foto: Ludvík Hradílek, Deník N

Vládní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, který je zároveň blízkým spolupracovníkem premiéra Petra Fialy, může být ve střetu zájmů. Problém je v tom, že podle veřejných rejstříků působí v nadaci spojené s jednou z největších českých zbrojařských firem. Pojar Deníku N řekl, že na funkci v nadaci už rezignoval, v rejstřících to ale zatím patrné není. Vláda má přitom jednat o zakázce právě pro tuto zbrojařskou společnost.

Někdejší diplomat a nyní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar působí podle obchodního rejstříku ve správní radě Nadace rodiny Holečkových. Instituce s nadačním kapitálem téměř dvě miliardy korun přispívá mimo jiné na podporu vzdělávání, školství, péče o zdraví nebo rozvoje zdravotnictví.

René Holeček, který nadaci založil, většinově vlastní zbrojařskou firmu Česká zbrojovka a také americký Colt. Místopředsedou správní rady nadace je Lubomír Kovařík, šéf dozorčí rady Colt CZ.

Správní radu nadace řídí Petr Kolář, který radí kandidátovi na prezidenta Petru Pavlovi, Pojar je pak v rejstříku zapsaný jako její řadový člen. Podle odborníků je to problém, Pojar však tvrdí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější