Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dva body pravdivé, dva zavádějící. Ověřili jsme čtyřbodové vymezení Petra Pavla proti Babišovi

Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb. Utká se s Andrejem Babišem. Foto: Tomáš Hrivňák, Denník N
Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb. Utká se s Andrejem Babišem. Foto: Tomáš Hrivňák, Denník N

Deník N v uplynulých dnech ověřil tři politická vystoupení. Dnes jsme se zaměřili na čtyřbodové resumé, v němž Petr Pavel na svém facebookovém profilu rozebírá, proč si – jeho slovy – „proruský svět Orbána a Zemana přeje za prezidenta Babiše“. Ani Pavlovo shrnutí není zcela přesné, nabízí ale možnost osvěžit si pozapomenutá zákoutí české politiky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V minulých dnech jsme ověřovali předvolební televizní superdebatu na Nově, v níž se střetli tři favorité prvního kola prezidentské volby, následnou tiskovou konferenci Andreje Babiše a televizní rozhovor Miloše Zemana.

Na rozdíl od Andreje Babiše a Miloše Zemana jsou u Petra Pavla i v jeho kampani nepřesné či zkreslující výroky vzácností. Dvě zavádějící tvrzení se nicméně objevila v rámci statusu na sociálních sítích, kde se Pavel ve čtyřech výrocích vymezoval proti Miloši Zemanovi. V tomto případě hodnotíme všechny čtyři výroky z banneru, který Pavlův tým poslal do světa.

https://www.facebook.com/generalpavel/posts/pfbid02C6Dsa3QHyjvdauCUK4wqmnZdgq2WFkEzkdPWAkXJQKeCwc8mWSdskRqPXPSM5vyal

„Chtěl Rusy pustit do tendru na Dukovany, kteří by tak získali kontrolu nad naší energetickou bezpečností.“

Toto heslo z kampaně Petra Pavla lze pokládat za zavádějící. Striktně fakticky vzato – pouhou účastí v tendru na dostavbu jaderné elektrárny by Rusko nezískalo kontrolu nad českou energetickou bezpečností, protože účast sama o sobě ještě nezaručuje vítězství. Tehdejší vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) nicméně plánoval rozeslat mj. i Rosatomu projektovou dokumentaci k dostavbě, což tehdy opoziční (dnes koaliční) politici kritizovali jako bezpečnostní chybu.

Za sporné lze považovat i tvrzení, že Babiš „chtěl“ Rusy do tendru pustit.

Ač se to z letmého sledování české politiky nezdálo, Andrej Babiš jako premiér sváděl mocenské souboje s Milošem Zemanem, přičemž se ale zároveň oba pragmaticky navzájem potřebovali.

Podle redakce Deníku N dostupné informace nasvědčují, že Babiš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější