Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Trochu se nám utrhl ze řetězu.“ Babišovu kampaň provází rozpaky

Prezidentský kandidát Andrej Babiš ve frontě na Pražském hradě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Prezidentský kandidát Andrej Babiš ve frontě na Pražském hradě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb vsadil na ostrou kampaň, která má některé voliče znechutit. Dopustil se ale i chyb, které musí hasit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kampaň Andreje Babiše (ANO) před druhým kolem prezidentských voleb budí rozpaky. Jak ostrými výpady vůči protikandidátovi Petru Pavlovi, tak i určitými problémy, které její start provází. Už v pondělí večer Babiš oznámil, že bude se svým týmem vyměňovat kritizované billboardy, jimiž oblepil Česko a na nichž straší voliče válkou.

Vedle toho vzbudila velkou pozornost jeho snaha odstartovat kampaň v kostele Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na Malé Straně, u sochy Pražského Jezulátka. Komunita bosých karmelitánů chrám raději zavřela s vysvětlením, že si nepřeje zneužití sošky v kampani. Šéf hnutí ANO do kostela přesto zamířil, nečekaně v úterý po poledni.

Rozpaky budilo i Babišovo lavírování kolem prohlídky korunovačních klenotů na Hradě. Návštěvu nejprve oznámil, pak řekl, že tam nepůjde, a nakonec přišel. Podle dvou zdrojů blízkých jeho kampani nebyl průběh úterních událostí výsledkem žádných strategií nebo analýz. „Trochu se nám utrhl ze řetězu. Kluci ho ráno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější