Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„To máte samé Nike, Adidas, audinky…” Stačil jediný dům s Ukrajinci, aby ve vsi pod Troskami zvolili Baštu

Pohled na Újezd pod Troskami, pod který spadá obec, kde zvítězil Jaroslav Bašta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pohled na Újezd pod Troskami, pod který spadá obec, kde zvítězil Jaroslav Bašta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V prvním kole prezidentských voleb nezískal Jaroslav Bašta ani pět procent, v Semínově Lhotě, malebné vsi na dohled od Trosek, by ale vyhrál. „Je to prostě vlastenec,“ shrnuje jedna z jeho voliček v domě na samém začátku vsi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Malá obec usazená v malebné krajině Českého ráje působí téměř idylicky, pár roubených domků, v lednovém slunci se na návsi leskne rybníček, na něm se pohupuje pár kačen. Jen výhled na majestátní Trosky tu zakrývá mohutné silo místního kravína.

Právě tady dalo o víkendu třináct ze 49 voličů svůj hlas Jaroslavu Baštovi, outsiderovi voleb, kterého do klání poslala extremistická SPD.

„Jsem z toho překvapený, stejně jako všichni okolo,“ říká nad výsledkem voleb Jan Švihel (SNK), starosta Újezdu pod Troskami, pod který „Baštova“ vesnice spadá. „Je to tam taková zvláštní část. Je tam prostě skupina lidí, pro které je všechno špatně,“ dodává neurčitě a trochu tajuplně.

Stačí ale přijet na místo a velmi záhy se návštěvníkovi vyjeví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější