Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovensko zakázalo hrát cizí hymnu, pokud není přítomna delegace. Hrozí pokuty i komplikace při MS v hokeji

Slovenská vlajka na sloupu. Foto: Pxhere
Slovenská vlajka na sloupu. Foto: Pxhere

AKTUALIZOVÁNO: Slovenský parlament dnes potvrdil zákon, který omezuje hraní a zpívání hymny cizího státu na Slovensku. Prolomil tak veto prezidenta Andreje Kisky. O co jde, jsme popsali už po prvotním dubnovém schválení zákona: Zákaz zařídili poslanci Slovenské národní strany přidáním jednoho slova do novely zákona o státních symbolech. Pro novelu hlasovali i poslanci slovensko-maďarské strany Most-Híd, kteří tvrdí, že nedávali pozor a přidali se omylem. Opatření se týká i české hymny, ačkoliv se přepokládá, že poslancům šlo primárně o hymnu maďarskou. Obyvatele jihu Slovenska zákaz pohoršil.

Strana Most-Híd si kvůli nepozornosti vlastních poslanců při přijímání zákona nadělala velké problémy u voličů maďarské národnosti. Minulý týden hlasovali pro novelu zákona o státních symbolech, kterou připravila SNS a která zakazuje zpívání cizí hymny kromě případů, kdy je přítomna oficiální delegace z dané země.

V praxi tak podpořili zákaz zpěvu maďarské hymny. Slovenští Maďaři přitom tuto hymnu zpívají běžně při různých příležitostech a takovéto opatření je pro ně mimořádně citlivá záležitost, jelikož to mnozí z nich vnímají jako součást své národnostní i náboženské identity.

Maďarská, ale i česká hymna

Týká se to každé hymny kromě slovenské, to znamená i české. Věc může přinést komplikace i pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější