Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sundat rukavice, ale neklesnout na Babišovu úroveň, aby z voleb nebyla úplná špína. Experti radí, jak má Pavel reagovat na útoky

Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb. Utká se s Andrejem Babišem. Foto: Tomáš Hrivňák, Denník N
Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentských voleb. Utká se s Andrejem Babišem. Foto: Tomáš Hrivňák, Denník N

Druhé kolo voleb začalo nevybíravými útoky Andreje Babiše na Petra Pavla. Ten prozatím reaguje v klidu, snaží se ke kampani přistoupit jinak než jeho soupeř. Je to dobrá strategie? Odborníci na politický marketing a komunikaci hodnotí, co Pavel dělá a kudy by se měla jeho kampaň ubírat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andrej Babiš neztrácí čas. Už během sčítání hlasů prvního kola prezidentských voleb začal velmi ostře útočit na druhého z finalistů. Petra Pavla začal líčit jako komunistického rozvědčíka, jako v zásadě válečného štváče a člověka, který pro Česko v posledních letech nic neudělal.

Své tažení doplnil rozvěšením billboardů, skrze něž podle některých expertů našel nové dno politické komunikace v rámci toho, co doposud místní kampaně nabídly: začal totiž strašit zatažením České republiky do války. Babiš se snaží část voličů odradit od účasti u voleb, šikuje také podporovatele SPD, aby mu dali hlas.

Při pohledu na rozložení sil z prvního kola je zřejmé, že Babiš útočit musí, okamžitý nástup a intenzita jeho kampaně ale mohly být svým způsobem překvapivé. Pavel se prozatím snaží na Babiše reagovat spíše v klidu a finálový souboj s šéfem ANO rámovat zcela odlišně.

„Druhé kolo bude střetem dvou světů. Toho, který reprezentuje Andrej Babiš a s ním Miloš Zeman. Světa chaosu, neřešení problémů, osobního prospěchu a zákulisních vlivů. Proti tomu stojí můj svět, který je férový, slušný, důstojný a snaží se nabízet řešení, respekt k pravidlům,“ popsal Pavel.

Toto vykreslení souboje s Babišem dává od vítěze prvního kola smysl. Pavel potřebuje za dva týdny do volebních místností dostat co nejvíc voličů od jemu blízkých kandidátů, kteří do druhého kola neprošli a kteří mu vyjádřili podporu. Tedy od Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera.

I jejich podporovatelé jsou totiž k Babišovi velmi kritičtí, a pokud Pavel sesbírá významnou část hlasů, které šly za zmíněnými kandidáty v prvním kole, bude mít solidní šance na vítězství.

Podle expertů na volební marketing nemůže tvrdé útoky šéfa ANO ignorovat, neměl by se jimi ale nechat zaměstnávat více, než je nutné.

„Těžko hledat vhodnou reakci na pomatené nesmysly. Pavel by měl tyto výroky samozřejmě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější