Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: „Náplavu“ Pavla přijali pod Řípem vřele. Na Hrad by přinesl slušnost, doufají sousedé

Petr Pavel se ve „svém“ Černoučku těší velké podpoře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel se ve „svém“ Černoučku těší velké podpoře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V malé obci Černouček ležící na dohled Řípu se život v posledních týdnech obrátil naruby. Vesnicí projíždí policie častěji než běžně, místní si zvykají na přítomnost novinářů. Přibližně před deseti lety se sem totiž s manželkou Evou přestěhoval Petr Pavel. Sousedé nepochybují, že by Pavel byl dobrým prezidentem, ačkoliv ho v posledních měsících příliš nepotkávali a sobotní úspěch s ním ještě neměli možnost pořádně oslavit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V neděli dopoledne je již v Černoučku zase klid. V osm hodin ráno začíná mše v místním kostele. Ten je hlavní dominantou obce se třemi stovkami obyvatel. Ve čtyřboké hranolové věži se nachází zvon, který je zasvěcený svatému Pavlovi. I to místní obyvatelé vnímají jako symbol toho, že by se hlavou státu měl stát právě jejich soused.

„To není rodák,“ upřesňuje jedna z místních žen dotaz směřovaný právě na Petra Pavla. Ten se do novostavby na kraji obce přestěhoval s manželkou Evou přibližně před deseti lety. „To musíte jít tamtím směrem, ale neznám ho,“ dodává žena, která podle svých slov generála ve výslužbě volila.

Černouček má přibližně 300 obyvatel. Pavlovi hodilo svůj hlas 82 procent místních lidí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ostatně jako většina zdejších obyvatel. Pavel získal v Černoučku téměř 82 procent hlasů, druhý na pásce byl Andrej Babiš s 13 procenty. Místní komise zaznamenala rekordní volební účast 87 procent, jedním z důvodů bylo také několik hlasujících s volebním průkazem.

„Vůbec se nedivím, že vyhrál,“ popisuje muž vycházející z koloniálu. „Naopak nás překvapilo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější