Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Devět manipulací a lží za hodinu. Fact check prezidenta Zemana v rozhovoru pro Blesk

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro deník Blesk pustil do kandidáta na post hlavy státu Petra Pavla. Během pouhé hodiny se dopustil nejméně devíti tvrzení, která se nezakládají na pravdě, případně ohýbají realitu. Přinášíme jejich přehled. Zeman v boji o Hrad opakovaně podpořil expremiéra Andreje Babiše.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Petr Pavel má masivní podporu médií.“

Nepravda. Andrej Babiš ovládá celé vydavatelství Mafra, značná část médií včetně lifestylových časopisů je tak pod jeho kontrolou a nejde mluvit o tom, že by tato část trhu stranila Pavlovi, který žádná média nevlastní. Tvrzení, že média jsou proti Babišovi, prezentuje sám expremiér. Často je to ale tím, že nelibě nese, když se novináři věnují ověřování jeho nepravdivých, zavádějících či lživých výroků či mapují jeho četné kauzy. Pokud by neexistovaly ony výroky či kauzy, novináři by se jim nevěnovali.

„Andrej Babiš má větší politickou zkušenost než Petr Pavel, což je nesporně jeho výhoda.“

Pro nespornost tohoto tvrzení fakticky neexistují důkazy. Že politická zkušenost nemusí být klíčovou výhodou, se ukázalo, když Miloš Zeman měl nesporně větší politickou zkušenost než Jiří Drahoš, přesto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Ověřili jsme

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější