Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stížnosti na referendum o hazardu v Kladně se množí. Radnice odrazovala od účasti, část voličů čelila překážkám

V Kladně se v pátek a sobotu hlasovalo nejen o finalistech prezidentských voleb, ale i o zákazu hazardu. Foto: Petr Zewlakk Vrabec
V Kladně se v pátek a sobotu hlasovalo nejen o finalistech prezidentských voleb, ale i o zákazu hazardu. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Obyvatelé Kladna se minulý týden vyslovili pro plošný zákaz hazardu ve městě. Jelikož jich však hlasovala jen zhruba čtvrtina, hlasování je neplatné. Iniciátoři plebiscitu i řada voličů tvrdí, že hlasování bylo neregulérní. Zmiňují například to, že v řadě volebních místností lidé nedostali lístek k referendu. Město, které voliče od účasti aktivně odrazovalo, jakékoli protizákonné jednání odmítá.

„Souhlasíte s tím, aby Statutární město Kladno na celém svém území, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her uvedených v § 3 ods. 2 písm. d) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách?“

Na tuto otázku, s možnostmi „ano“ a „ne“, mohli odpovědět obyvatelé Kladna. Referendum se uskutečnilo ve stejných dnech jako první kolo prezidentských voleb.

Zatímco hlavu státu v Kladně vybíralo 62 procent voličů, referenda se jich účastnilo pouze 26 procent. Přestože se více než tři čtvrtiny hlasujících vyjádřily pro konec hazardu, výsledky jsou kvůli nedostatečně vysoké účasti neplatné (hlasovat musí alespoň 35 procent voličů).

Volební komise měly podle ministerstva vnitra (viz box níže, pozn. red.) povinnost dát lidem při příchodu dvě obálky – jednu k volbám, druhou k referendu (zároveň s hlasovacím lístkem).

To se však podle řady obyvatel středočeského města na mnoha místech nestalo. Například pan Petr, jehož jsme na jeho přání anonymizovali, ve volebním okrsku číslo 4 na Základní škole Brjanská podle svých slov obdržel pouze lístky k prezidentským volbám.

„Když jsem se zeptal, proč jsem nedostal hlasovací lístek k referendu, bylo mi řečeno, že mi je dá vedle sedící paní po předložení občanského průkazu. Tak se také stalo. Nicméně členka volební komise mi přímo sdělila, že mají od nadřízených zakázáno vydávat či nabízet lístek do referenda, pokud si o něj lidé sami nepožádají,“ popisuje.

Stejné zkušenosti líčí také Lucie Matoušová. „Volila jsem ve volební místnosti 47. Nikdo mi referendum nenabídl, až když jsem se zeptala, řekli mi, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější