Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: „Průzkumy vůbec být nemusí.“ Zima uspořádal přátelské setkání a kritizoval média

Tomáš Zima poděkoval voličům po boku své ženy Anety. Foto: Michal Tomeš, Deník N
Tomáš Zima poděkoval voličům po boku své ženy Anety. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Bývalému rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi se nepodařilo na poslední chvíli překvapit a jeho výsledek v klání o Hrad odpovídal předvolebním průzkumům. Navzdory zisku 0,55 procenta hlasů, který je druhý nejnižší od zavedení přímé volby prezidenta, ale Zima nebyl skleslý. Vyzval k občanské angažovanosti, pochválil volební účast a zkritizoval média za selektování uchazečů o Hrad.

Zimova podpora byla dlouhé měsíce před volbami stabilní. V některých průzkumech překročil hranici jednoho procenta, v jiných zase dostal jen několik desetin. Profesor a bývalý rektor největší tuzemské vysoké školy se o poslední příčku pravidelně střídal s doposud nepříliš známým Karlem Divišem, který nakonec získal víc hlasů než Zima.

Méně než on dostal před pěti lety pouze Vratislav Kulhánek, který stejně jako bývalý rektor není veřejnosti zcela neznámý – několik let vedl mladoboleslavskou Škodu a stal se symbolem její transformace na západní značku. Před pěti lety si ale odnesl pouze 0,47 procenta hlasů.

Lidé kolem Tomáše Zimy si přitom blížícího se debaklu byli velmi dobře vědomi, ačkoliv exrektor ještě v pátek prohlašoval, že si věří na druhé kolo. Jednalo se ale pouze o frázi, kterou v průběhu sčítání hlasů doplňoval o další.

„Jako lékař vím, že bojovat se musí do poslední vteřiny,“ odkazoval na své zkušenosti z urgentní medicíny.

Dobrá nálada

Volební štáb byl nicméně koncipován jako „přátelské setkání“, jak avizoval Zimův tiskový mluvčí Karel Křivan, který za „přátele“ označoval i novináře, již do štábu přišli. Několikrát jim v průběhu odpoledne děkoval za účast na společném sledování volebních výsledků.

Sám kandidát do štábu dorazil ve dvě hodiny, kdy se v celé republice uzavřely volební místnosti. Do Letenského zámečku, kam své podporovatele a novináře sezval, přišel pěšky, na Letné si totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější