Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Generace Z se bez infosféry cítí bezmocně jako ryba na suchu

Obálka knihy.
Obálka knihy.

Kniha průkopníka filozofie informace Luciana Floridiho Čtvrtá revoluce vidí dnešní svět optikou informačních technologií a může nás přimět na leccos nahlížet nově.

Vývoj informačních a komunikačních technologií (ICT) razantně proměňuje nejen to, jak rozumíme světu a jak vzájemně komunikujeme, ale také způsob, jakým se díváme sami na sebe a jak chápeme svou vlastní povahu, existenci a odpovědnost. Budeme schopni z nich získat co nejvíce pozitivního, a přitom se vyhnout negativním dopadům? Povedou k tomu, že rozšíří naše možnosti a posílí nás, nebo nás budou nutit stále více se jim přizpůsobovat? Přispějí k vyřešení sociálních a ekologických problémů, nebo je prohloubí? To jsou některé z otázek, které řeší kniha Čtvrtá revoluce: Jak infosféra mění tvář lidské reality, která s doslovem Josefa Šlerky nedávno vyšla v Karolinu.

Jejím autorem je vlivný filozof Luciano Floridi, který se roku 1964 narodil a studoval v Římě, ale dlouhodobě působí hlavně v Británii na Oxfordské univerzitě. Je pokládán za zakladatele filozofie informace.

Nejsme jedineční

Autor nejprve stručně shrnuje historii převratů v procesu přehodnocování základní podstaty a role lidstva v rámci univerza: jakožto lidstvo netvoříme nehybný střed vesmíru (kopernikovská revoluce), nelišíme se nijak mimořádně od zbytku zvířecího světa (darwinovská revoluce) a zdaleka nejsme sami pro sebe ve svém vědomí zcela transparentní (freudovská revoluce).

Zmíněné ICT nám nyní dávají najevo, že nepředstavujeme izolované, odpojené činitele, ale informační organismy, kteří spolu s jinými druhy těchto činitelů sdílejí globální prostředí, v konečném pohledu utvářené z informací, takzvanou infosféru. Podle Floridiho stále více sami sebe chápeme jako „inforgy“, organismy disponující vědomím, které jsou schopny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější