Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Foldyna z SPD jel v den voleb za Babišem. Předtím se sešel s Mynářem na Hradě

Poslanec Jaroslav Foldyna. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslanec Jaroslav Foldyna. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna dnes, tedy v den prvního kola prezidentských voleb, řešil s kandidátem Andrejem Babišem v Průhonicích možnou podporu od Okamurova hnutí. Dříve tento týden se přitom sešel na Hradě s kancléřem Vratislavem Mynářem. Zda i s ním mluvil o možné podpoře pro Babiše, ani na opakovaný dotaz neřekl. Hlavním tématem prý byla chystaná prezidentova cesta do Srbska.

Expremiér Andrej Babiš dnes potvrdil, že se ještě před sečtením volebních hlasů v Průhonicích setkal s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou.

„Myslím, že voliči SPD asi nechtějí mít na Hradě zástupce asociální vlády, která lidem nechce pomáhat, respektive pomáhá pozdě a málo,“ vysvětlil tuto schůzku Babiš. S Foldynou prý řešili i to, že „v Ústeckém kraji přišlo relativně málo lidí k volbám“.

Samotná SPD ohledně podpory pro druhé kolo voleb zatím alespoň lavíruje a tvrdí, že schůzku inicioval sám Babiš. „Já jsem od Andreje Babiše také dostal SMS, proto jsem řekl Jaroslavu Foldynovi,“ komentoval dnešní schůzku Babiš–Foldyna šéf hnutí Tomio Okamura s tím, že SPD o případné podpoře ještě rozhodne. „Byla to iniciativa Andreje Babiše, proto tam Jaroslav Foldyna s mým souhlasem jel,“ dodal Okamura.

Jenže Foldyna tvrdí opak. Říká, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hradní schůzky

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější