Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příznivci změny i kontinuity na Hradě vsadili na jistotu. Lídři obou táborů, Pavel a Babiš, drtivě zvítězili

Petr Pavel ve svém volebním štábu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Petr Pavel ve svém volebním štábu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Klíčová zpráva z prvního kola zní – voliči se rozhodli nic neriskovat. A to jak ti, kteří si přejí na Hradě změnu, tak ti, kterým zhruba vyhovoval Miloš Zeman. V obou táborech drtivě zvítězili jejich neoficiální lídři, druhé a další možnosti zůstaly daleko za nimi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V táboře nabízejícím změnu je to obzvlášť markantní. O postup do druhého kola zde usiloval Petr Pavel a Danuše Nerudová, která ho v posledních týdnech dotahovala, a v některých průzkumech dokonce předstihla. V těch posledních, které ještě směly být zveřejněny, už sice byl znát opačný trend, nic ale rozhodně nenaznačovalo, že Nerudová bude mít oproti Pavlovi ani ne poloviční volební výsledek.

Bývalou rektorku začala na poslední chvíli dohánět její akademická minulost. Zájem o ni totiž kopíroval křivku jejích preferencí, a řada voličů si tak o diplomové kauze zřejmě poprvé pořádně něco přečetla, až když se Nerudová dostala mezi jasné favority na postup.

Na druhou stranu se jí vcelku vydařily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby prezidenta ČR

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější