Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Vývoj bojů (323. den): Soledar je téměř jistě ztracen. Mohou západní tanky osvobodit Ukrajinu?

Tanky Leopard 2 německé armády. Foto: Bundeswehr
Tanky Leopard 2 německé armády. Foto: Bundeswehr
  • V nejlepším případě mají Ukrajinci jen západní okraj Soledaru, ale možná už ani ten ne.
  • Co umí západní tanky – jaké jsou jejich přednosti a proč je Ukrajinci tak moc chtějí.
  • Není Leopard 2 jako Leopard 2.
  • Rusové zničili čtyři obrněné vozy Bradley, přestože na Ukrajině zatím žádné nejsou.
  • Mapa dne – Bachmut
  • Videa dne – co zbylo ze školy v Makijivce; výsměch mluvčímu ruské armády Igoru Konašenkovovi; neúspěch Leopardů 2 v Sýrii.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 12. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

V nejlepším případě mají Ukrajinci jen západní okraj Soledaru, ale možná už ani ten ne. Institutu pro studium války tvrdí, že Soledar padl pravděpodobně již ve středu. Nelze to vyloučit, ale ještě ve čtvrtek přicházely zprávy, že ukrajinské jednotky jsou stále v západní části města. Zároveň však Rusové zveřejnili video, na kterém jsou vidět jejich vojáci, kteří se procházejí po městě, aniž je slyšet střelba. Soledar však měří více než sedm kilometrů. To, že je na jednom konci ticho, nemusí nutně znamenat, že se na jiném místě nic neděje.

Ruský Rybar tvrdí, že vagnerovci město obsadili a už pouze „čistí“ solné doly a podzemní tunely. Všichni Rusové už kreslí mapy, na kterých ruská vojska postoupila za město a pokračují v pomalém postupu dál. Telegramový kanál vagnerovců Rybar například tvrdí, že jeho žoldáci v pátek dopoledne obsadili železniční stanici ve vesnici Silj severozápadně od Bachmutu. Tyto informace nejsou potvrzeny nezávislým zdrojem.

Ukrajinský generální štáb vypráví trochu jiný příběh. Ve svém pravidelném hlášení v pátek v šest hodin ráno o Bachmutu napsal: „Spirne, Bilohorivka, Rozdolivka, Soledar, Krasna Hora… byly cílem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější