Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nikdo nebude bez potřebných léků, slíbil Válek. První antibiotika mají dorazit do lékáren už v pondělí

Ilustrační foto: ČTK/DPA/Maurizio Gambarini
Ilustrační foto: ČTK/DPA/Maurizio Gambarini

Česko pociťuje od začátku podzimu masivní výpadek běžných léků. V lékárnách chybí hlavně antibiotika a léky na bolest. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes řekl, že během ledna a února dorazí do Česka téměř půl milionu balení různých typů antibiotik. Dodávka prvních 11 tisíc kusů by měla přijít už příští týden.

Současný výpadek dostupnosti léků je podle lékárníků nejhorší za posledních třicet let. Medikamenty na léčbu běžných nemocí buď chybí úplně, nebo se pacienti musí spokojit s náhradou léku za jiný. Základní léky chybí i v nemocnicích pro léčbu pacientů s komplikacemi viróz a dalších potíží.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes přislíbil, že v příštích týdnech dorazí do Česka téměř půl milionu balení různých typů antibiotik. „Problém výpadků léků je celoevropský a my ho řešíme velmi, velmi aktivně. Patříme v tom k nejlepším v Evropě,“ řekl šéf resortu.

Ministr zároveň znovu apeloval na občany s výzvou, aby nevytvářeli zásoby a nenakupovali léky, které nepotřebují.

Důvody: Vysoká nemocnost, výrobní kapacita a Čína

Za současný výpadek může podle ministra několik aktuálních problémů. Tím prvním je horší zdravotní stav lidí, kteří jsou nyní nemocnější než v předcovidové době. Takovou poptávku po léčivech farmaceutické firmy podle Válka nečekaly, a nevyrobily tudíž dostatek léčiv. „Výroba léčiv se plánuje rok až rok a půl dopředu,“ řekl ministr.

Dalším důvodem je fakt, že velká část léčiv se vyrábí v Číně, jejíž továrny jsou dnes kvůli covidové situaci značně ochromené.

Ačkoliv jde o celoevropský problém, podle Válka české ministerstvo tento problém vyřeší. „Je nulová pravděpodobnost, že by nějaký obyvatel byl ohrožen na svém zdraví kvůli tomu, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější