Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádná segregace, ale respekt k faktům a servis voličům. Televize rozdělení debat zdůvodnily, ke kritice není důvod

Petr Pavel a Danuše Nerudová v superdebatě České televize, místo pro Babiše zůstalo prázdné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel a Danuše Nerudová v superdebatě České televize, místo pro Babiše zůstalo prázdné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Do centra pozornosti a diskusí se v závěru předvolební kampaně dostalo rozhodnutí velkých televizí věnovat více prostoru favoritům. Kandidáti s menšími vyhlídkami to označovali za nerovný přístup, jeden kvůli tomu z debaty dokonce odešel. Kritika je ale zbytečná. Média musejí respektovat fakta a poskytovat voličům informační servis, který v nich má oporu. Debaty lze samozřejmě kritizovat za leccos, ale rozdělení bylo správný krok.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Není asi mnoho věcí, na kterých se shodne Pavel Fischer s Jaroslavem Baštou nebo Marek Hilšer a Jana Zwyrtek Hamplová. V posledních dnech kampaně se ale jedna objevila: všichni jmenování – a mnoho dalších – kritizovali rozhodnutí mnoha médií, především televizí, dát v prezidentských debatách exkluzivní prostor favoritům, tedy Andreji Babišovi, Danuši Nerudové a Petru Pavlovi.

Nejviditelněji se proti tomu vymezil Marek Hilšer, který z podvečerní debaty „druhého řádu“ na Nově hned na začátku odešel. „Vážená paní moderátorko, já, ať se koukám nalevo nebo napravo, a hledám usilovně, nevidím tady zbylé tři hlavní kandidáty,“ prohlásil, potřásl si se všemi rukou, postavil na stoleček svou fotku a opustil studio.

Pavel Fischer označil večerní „hlavní“ debatu na TV Nova za diskusi „privilegovaných“ kandidátů. Jaroslav Bašta se zase vymezil proti rozdělení superdebaty v České televizi. „Nejsem ochoten tolerovat tuto diskriminaci, či dokonce segregaci, a jasně se proti ní během debaty vymezím,“ napsal před začátkem.

A konečně Jana Zwyrtek Hamplová, jak je jejím zvykem, zaplula až do vod čirého absurdna, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Názor

Volby prezidenta ČR

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější